Woensdag 15 maart kiezen we een nieuw provinciaal bestuur. Op dezelfde dag wordt ook het waterschapsbestuur gekozen. We hebben in februari tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Surhuisterveen met ‘onze’ kandidaten Romke van der Wal, Meindert Talma en Attje Meekma nader kennis kunnen maken. Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen worden gemobiliseerd om hun stem op het CDA uit te brengen. Meer dan ooit gaat het bij de provincie om de vraag hoe en door wie in de toekomst de ruimte wordt gebruikt. Waar willen en kunnen we wonen, werken en recreëren? En hoe garandeert het Wetterskip Fryslân dat iedereen ook daadwerkelijk droge voeten houdt of dat ten tijde van droogte overal voldoende water is? Het CDA kiest voor een verstandig evenwicht tussen alle belangen met mogelijkheden en kansen voor iedereen. En ja, óók voor het platteland en de landbouw. Het mooie is dat het CDA als geen andere partij in staat is de verbinding te maken tussen stad en platteland, tussen gemeente, provincie, rijk en Europa.
Bijzonder is dat de leden van Provinciale Staten later dit voorjaar de 75 leden van de Eerste Kamer kiezen. In de Eerste Kamer worden wetten die door de Tweede Kamer zijn aangenomen nog eens beoordeeld en wordt vooral gekeken naar de vraag of een nieuwe wet uitvoerbaar, handhaafbaar en niet in strijd met andere wetgeving is. Op onderdelen een wet wijzigen kan niet. Wél kan de Eerste Kamer een wet niet goedkeuren of het kabinet vragen er nog eens goed over na te denken. Dat laatste gebeurt regelmatig.
De regeringspartijen hebben momenteel niet de meerderheid in de Eerste Kamer. Ik verwacht dat die situatie ook na de verkiezingen niet zal veranderen. Hoe meer zetels in Provinciale Staten, hoe sterker het geluid en de positie van de CDA-fractie in de Eerste Kamer is. De komende maanden worden veel wetsvoorstellen verwacht waar de stem van onze fractie misschien wel bepalend is voor de uitkomst. Dat geldt voor alle nieuwe wet- en regelgeving op het terrein van bijvoorbeeld de pensioenen, volksgezondheid, woningbouw, energie en niet te vergeten de stikstofwetgeving. Toen VVD-minister Van der Wal vorig jaar haar eerste zogenaamde stikstofkaarten presenteerde, leidde dat in mijn ogen terecht tot veel vragen en verontwaardiging.
Mede of misschien wel vooral dankzij het CDA is toen de commissie Remkes gekomen met een aantal waardevolle adviezen. Mijn inschatting is dat de aanvankelijke plannen van het kabinet en minister Van der Wal niet haalbaar en betaalbaar zijn. In mijn ogen moet de landbouw met andere sectoren in een land als Nederland perspectief houden. Termen als onteigening, gedwongen verplaatsing en halvering van de veestapel mogen nooit het uitgangspunt zijn. Dat past niet in de visie van het CDA. Nu niet en in de toekomst niet.
Ik ben benieuwd hoe de plannen er straks uit zullen zien en welk voorstel aan de Eerste Kamer wordt voorgelegd. Zelf stop ik na acht jaar lidmaatschap, maar ben ervan overtuigd dat ook de toekomstige CDA-fractie duidelijk blijft. Als een wet niet uitvoerbaar, handhaafbaar of rechtmatig is, dan mag zo’n wet niet worden aangenomen. Een slechte wet plaatst ook provincies, gemeenten en waterschappen voor een onmogelijke opgave. Alleen al daarom is een stem op het CDA op 15 maart belangrijk.
Joop Atsma
Lid Eerste Kamer