Bouwen is overal waar ik kom het gespreksonderwerp van de dag. Of het nu gaat om dorpsbelangen, onze fractievergaderingen op locatie, of de CDA ALV, woningbouw staat bovenaan de agenda. Op 14 mei hebben we uitgebreid gesproken over dit onderwerp, wat waardevolle inzichten opleverde van onze leden. Met deze input kunnen we verder aan de slag.

Grondpositie: investeren in de toekomst
Een belangrijke factor in de woningbouwplannen is de grondpositie van de gemeente. Dit vormt de financiële basis voor toekomstige projecten. Hoewel dit nu vraagt om investeringen, is het lastig om te balanceren met onze toch al krappe begroting. Realistisch gezien moeten we op dit moment voorzichtig zijn met grootschalige grondinkopen. Strategische aankopen, gericht op lange termijn projecten van meer dan 15 jaar, moeten leidend zijn.

Een goed voorbeeld is de wens voor een gebiedsontwikkeling in Buitenpost, waar de combinatie van een kindercampus en een medisch centrum kansen biedt voor nieuwe ontwikkelingen. Dit kan ruimte scheppen voor de bouw van nieuwe woningen. Een vergelijkbaar traject zien we in Surhuisterveen, waar het verplaatsen van sportvelden bijdraagt aan de ontwikkeling van bedrijventerreinen en woonwijken. Dit zijn projecten die tijd vergen, maar het CDA ziet hierin grote kansen met voordelen voor woningzoekenden, scholieren en ondernemers.

In gesprek met de omgeving
We realiseren ons dat deze grootschalige ontwikkelingen soms weerstand kunnen oproepen bij omwonenden, zeker wanneer er veel verandert in hun directe omgeving. Zo zijn we als CDA momenteel in gesprek met de omwonenden over de voorgenomen locatie van het nieuwe voetbalveld in Surhuisterveen. We luisteren graag naar hun wensen en zorgen, zodat we daar waar mogelijk rekening kunnen houden met hun ideeën.

We zetten ons in voor de toekomst van onze dorpen, met oog voor zowel de lange termijnontwikkeling als de wensen van de huidige bewoners.

Flexwoningen
Op donderdag 19 september mocht ik het woord doen voor het onderzoek naar de realisatie van flexwoningen in Achtkarspelen in samenwerking met SWA. Het CDA benadrukt dat het haalbaarheidsonderzoek naar flexwonen in Achtkarspelen te beperkt is. Het rapport mist creativiteit en laat kansen liggen op het gebied van alternatieve bouwmethoden, afwijkende welstandscriteria en subsidies. Hoewel het onderzoek obstakels benoemt, wordt onvoldoende gekeken naar oplossingen om flexwonen financieel haalbaar te maken.

Onze partij roept het college op om sneller en doelgerichter te handelen, met een scherpere focus op samenwerking met nieuwe partners en het benutten van subsidiemogelijkheden. Flexwonen moet gezien worden als een tijdelijke oplossing, binnen een langetermijnvisie voor woningbouw. Het CDA dringt aan op concrete stappen voor de realisatie van vijftig  flexwoningen en benadrukt dat de tijd van rapporten schrijven voorbij is; nu is het moment voor actie. Wethouder Van der Tuin gaat hier voortvarend mee aan de slag na 1 januari. Hier zijn we als fractie heel blij mee, we wensen haar en haar ambtenaren veel succes!

Rienk R.P. Schootstra

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.