Op woensdag 19 juni stond het nieuwe cultuurbeleid op de agenda van Provinciale Staten. Dit beleid bestaat uit vier heldere punten: een laagdrempelig verhaal, met veel aandacht voor jongeren, talentontwikkeling en een hoogwaardig aanbod. Daarnaast moet het verhaal van Fryslân in de musea en andere instellingen aansprekend en op een actuele manier worden verteld.

Over het financiële plaatje van het stuk is de afgelopen periode en ook in het debat veel te doen geweest. Woordvoerder Attje Meekma “Dizze bestjoersperioade wurdt der foar kultuer jierliks 8,8 miljoen struktureel útjûn en 17,5 miljoen út de reserves helle. Dêr binne wy wiis mei. Dit is mooglik omdat der op tiid hannele is, mei in yntegrale besuniging op alle beliedsterreinen. Dit is gelokkch al ynset yn de foarige bestjoersperioade”.

Vele wijzigingsvoorstellen kwamen voorbij tijdens het lange debat. CDA Fryslân keek de afgelopen weken kritisch naar de verdeling en kwam na vele gesprekken met het voorstel om de subsidie voor het Fries Museum, nu ruim 3,4 miljoen, te verlagen met 3 ton. Dit bedrag wordt dan overgezet naar het budget voor de regeling voor de andere Friese musea, die samen met het voorgestelde beleid slechts 9,6 ton moeten zien te verdelen vanaf 2026. Uit de bijdrage van Attje Meekma: “It Fries Museum kriget yn ‘e nota in status aparte. It museum hoecht net de konkurrinsje yn de nije regeling oan te gean mei de oare musea, mei in fêst en grut budzjet. Dat is terjochte fine wy. Mar it CDA fynt wol dat der sprake is fan in ûnearlike ferdieling fan de pine. Want der binne yn Fryslân in soad musea dy’t foldogge oan de útgongspunten fan de nota”. Dit voorstel werd mede ingediend door BBB, FNP, ChristenUnie, JA21 en Statenlid Jonker en is aangenomen.

Er vallen ook klappen bij Keunstwurk, we hebben een voorstel van SP/FNP gesteund om de activiteit Kunstbende, een mooi project voor het voortgezet onderwijs, toch te behouden. Daarnaast dienden wij ook een voorstel van D66 mee in, naar aanleiding van de viering van 80 jaar bevrijding in 2025. Dit voorstel roept het college op om beleid te maken rondom vrijheidsvieringen en in gesprek te gaan met de organisatoren van de groep Fryslân Betinkt & Fiert, om uit de impasse te komen. Dit voorstel haalde het helaas niet.

CDA Fryslân volgt de ontwikkelingen op de voet. Wat van grote waarde is, mag niet zomaar verdwijnen. Attje Meekma in het debat: “Der leit ek in grutte ferantwurdlikheid by kulturele ynstellings om kreatyf te wêzen, de gearwurking te sykjen en tûk út te fieren. De ferantwurdlikheid leit ek by museums om stribjen te bliuwen nei in sûne balâns tusken eigen ynkomsten en subsydzjes. Mei-inoar kinne wy in prachtich ferhaal fan Fryslân fertelle!”.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.