Fryslân heeft dankzij een lange en roemruchte geschiedenis niet te klagen over de hoeveelheid erfgoed: terpen, monumenten, dorpsgezichten, cultuurlandschappen. De geschiedenis van Fryslân is overal om ons heen te zien en te beleven. Logisch dus dat de provincie hier aandacht voor heeft door middel van het nieuwe erfgoedprogramma. Dit lag woensdag 23 oktober voor in de Staten.
De fractie is tevreden met het uitgebreide programma én het opnemen van cultuureducatie. Het programma is gericht op de toekomst waarin erfgoed onderdeel is van het geheel van ruimtelijke kwaliteit en niet slechts op zichzelf staande mooie, oude gebouwen zijn.
Statenlid Attje Meekma vroeg in haar bijdrage nadrukkelijk aandacht voor de duizenden vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor het beheer en behoud van ons Friese erfgoed. Alle lof voor hun inzet!
Wel zag de fractie één donkere wolk, en dat is de administratieve last voor de erfgoedorganisaties. Volgens de regels van de provincie dient voor subsidies vanaf 125.000 euro jaarlijks gerapporteerd te worden. Dat was ooit eens per 4 jaar. Voor de organisaties uit de sector brengt dit veel administratieve kosten met zich mee. Dit betekent dat er dus tijd en geld niet in het beheer van het erfgoed gestoken kunnen worden. Daarnaast moet er ook per jaar geld teruggestort worden. Want wat er in december niet uitgegeven is, zijn deze organisaties in januari kwijt. Het CDA gaat daarom na wat er moet gebeuren om de subsidieregels zo aan te passen dat ons beschikbare geld naar erfgoed gaat, en niet naar accountantskantoren.
De fractie steunde tot slot het voorstel van de ChristenUnie om de informatievoorziening bij oorlogsmonumenten te verbeteren. De fractie blijft de ontwikkelingen op dit dossier volgen.