Woensdag 17 juli stond tijdens de laatste Statenvergadering voor de zomer de startnotitie economie op de agenda. Een startnotitie betekent dat het een eerste opzet is voor het nieuwe beleid van de provincie. Provinciale Staten kan dan nog via voorstellen zaken meegeven voor de verdere ontwikkeling van het beleid.

Woordvoerder Aebe Aalberts gaf aan trots te zijn op de koploperspositie die Fryslân heeft op het gebied van kringloop economie. Daarnaast is het ook positief dat het beleid oog heeft voor brede welvaart. Niet alleen materiële welvaart staat centraal, maar ook bijvoorbeeld een schone leefomgeving, gezondheid en andere maatstaven die geluk meten. Woordvoerder Aebe Aalberts: “Wy binne bliid mei dizze sêfte wearden as hurde suksesfaktoaren”.

Wel zijn er zorgen over de arbeidsmarkt. Ontwikkelingen vragen om de inzet van zoveel mogelijk mensen. Ook van mensen die, om verschillende redenen, verder van de arbeidsmarkt af zijn komen te staan. Al het talent is nodig en waardevol. Daarom diende de fractie een voorstel in om een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen. Dit kan door goed samen te werken binnen de arbeidsmarktregio met UWV, gemeenten en sociale werkbedrijven. Het voorstel is mede ingediend door GrienLinks, PvdA, SP en ChristenUnie. Het voorstel is aangenomen door een meerderheid van de Staten.

De verdere uitwerking van deze notitie staat in het najaar op de agenda. De fractie kijkt deze positief tegemoet.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.