09 juni 2024

CDA DANTUMADIEL HERDENKT D-DAY BIJ 'T DÛKE LÛK

Feanwâldsterwâl/Feanwâlden – De CDA-fractie uit Dantumadiel organiseerde op donderdag 6 juni jl. haar fractievergadering op locatie. Er werd genoten van een heerlijk diner en gesproken over de Europese verkiezingen, stilgestaan bij 80 jaar D-day, de overlast van waterplanten in het Bûtenfjild. En ook sprak men over de toekomstplannen van ondernemer Riek Everts.     

Al meer dan 100 jaar is er een herberg gevestigd in Feanwâldsterwâl, halfweg Dokkum-Leeuwarden. Het bedrijf ging in de loop der jaren van de familie Bosma, naar familie Liezenga nu naar Riek Everts. Everts begon in 2001 als werknemer bij Liezenga en werd het vertrouwde gezicht binnen het bedrijf voor feestpartijen en de catering. Inmiddels is Riek de trotse (mede)eigenaar van het bedrijf. Naast feestpartijen en catering, ook op locatie, zijn er negen prachtige hotelkamers en ook zit het eetcafé door de week maar vooral in het weekend vol met iters

Riek Everts komt zelf uit de buurt en is in alles verweven met Feanwâlden, op vele manieren zet hij zich – mede vanuit het bedrijf – in voor een actief en bruisend dorpsleven. Veel mensen uit de buurt, maar zeker van buiten Fryslân, denken dat het bedrijf in handen is van ondernemersechtpaar Dûke en Lûk. Het gebeurt dan ook regelmatig dat Riek met Dûke wordt aangesproken. Tot zijn eigen vermaak overigens, Riek houdt wel van een geintje. De naam van het bedrijf is echter afgeleid van het water dat naast het bedrijf ligt, dat wordt van oudsher aangeduid op landkaarten met de naam ’t Dûke Lûk

Het gaat goed met het bedrijf in Feanwâldsterwâl. Mensen komen van heinde en ver voor een ouderwets goed gevuld bord eten. Dat geldt ook zeker voor de werklui die door de week in het hotel verblijven en all-in genieten van het goede leven op’e Wâl. Maar ook de wâldpyken blijven komen. Toen Everts het bedrijf overnam, maakte hij door de coronapandemie een pittige start. Gelukkig werd zijn harde werken beloond en bleven de gasten komen. Zo kon hij zijn personeel in dienst houden en na de coronaperikelen op volle kracht ondernemen. ‘Reklame meitsje wy eins net, it is gewoan net nedich.’, legt Everts uit. 

Riek Everts heeft vertrouwen in de lokale politiek. Zorgen zijn er wel. Is er binnen het nieuwe MFC Feanwâlden echt nog zoveel ruimte nodig voor ‘ontmoeten’? Volgens Everts zou er vooral behoefte zijn aan een grote ruimte voor begrafenissen, maar verder lijken alle bestaande plekken voor ontmoeten prima te voldoen. Zelf heeft Everts het dorp graag even over de vloer, bijvoorbeeld met de uitvoeringen van de lokale toneelvereniging. Ook vraagt hij zich af hoe het dit jaar komt met de Lodenhelrun? ’t Dûke Lûk is als bedrijf erg verbonden met dit fun-evenement voor jong en oud. Mag men als stichtingsbestuur blijven rekenen op gemeente Dantumadiel als betrouwbare partner?  

Daarnaast vraagt Everts als ondernemer aandacht voor de besteding van de toeristenbelasting in Dantumadiel. Komt dat echt ten goede aan toerisme en recreatie in de gemeente, bijvoorbeeld voor aanlegsteigers en prullenbakken op de vaarroutes in het Bûtenfjild? Hij waardeert het contact met wethouder Wielstra, ze zijn goed in gesprek over het parkeren aan de Wâl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.