31 januari 2024

Algemene Beschouwingen

Vanavond hadden we de Algemene Beschouwingen. Hét moment om als fractie een politiek signaal te geven en de visie van onze fractie naar voren te brengen en onze wensen mee te geven voor de Begroting 2025.

Hierbij de bijdrage van onze fractievoorzitter Jan van Zanden: 

Voorzitter,
Vandaag hebben de fracties van onze gemeente de gelegenheid om hun “verlanglijstje” (niet voor prinses Beatrix of Johan Derksen) kenbaar te maken aan het college met de bedoeling dat het college dit betrekt bij het opstellen van de Perspectiefnota 2025 die medio 2024 door de raad besproken en vastgesteld wordt. Ja, en een verlanglijstje heeft iets van iets leuks krijgen, maar er zit ook duidelijk het woord verlangen in. En daar willen we op inzoomen. Natuurlijk weten we als CDA-fractie dat het ravijnjaar elke dag een stap dichterbij komt en we verwachten dat het college bij het opstellen van de Perspectiefnota een doorkijk geeft naar de financiële effecten voor onze gemeente en de raad de keuze voorlegt van de mogelijke effecten, mocht er nog geen duidelijkheid zijn vanuit de centrale overheid.

Voor ons als CDA-fractie nemen wij als uitgangspunt het verkiezingsprogramma dat we in 2022 volop uitgedragen hebben en nu we 2 jaren bezig zijn in deze coalitie om in goed overleg met andere fracties waar mogelijk onze punten te realiseren. We zijn nu bijna op de helft van deze raadsperiode en we zijn niet ontevreden wat er tot nu toe gerealiseerd is, maar er liggen zeker nog uitdagingen die we de komende periode wat het CDA betreft willen oppakken en daad bij woord willen voegen. De inzet van het CDA is de stem van de stille meerderheid volop te laten doorklinken in de hierna te benoemen thema’s.

We beperken ons in deze bijdrage tot 4 hoofdthema’s waarin we het college verzoeken deze te betrekken bij de eerder genoemde Perspectiefnota.
Dat betreft:
* Woningbouw
* AZC terrein Balk
* Energiefonds
* Evenementenbeleid

Ik zal dit nader toelichten:
Woningbouw: elke gelegenheid grijpen wij aan als CDA om het onder de aandacht te brengen; de noodzaak van bouwen voor de sociale sector en dan specifiek voor jongeren die in onze dorpen en stad kunnen blijven wonen tegen een “normale” prijs. De druk op de woningmarkt blijft enorm hoog en het effect is dat jongeren tegen hun wil langer thuis moeten blijven wonen en dat we een achterstand hebben in het bieden van woonruimte aan statushouders. Het blijkt dat wij als gemeente bij het realiseren van woningbouw een ongunstige uitgangspositie hebben als gevolg van een slechte grondpositie. Willen we in een dorp/stad iets realiseren dan wordt er veel tijd en geld besteed aan het verwerven van de grondpositie. Vraag aan het college is: onderzoek wat de effecten zijn van het verwerven van een betere grondpositie en tevens: zijn de afspraken met de woningbouwcorporaties nog actueel in het leveren van 200 woningen voor de sociale huursector tot 2030. We hoorden dat wij als gemeente in 2023 145 woningen hebben gerealiseerd en dat is een mooi aantal maar we zijn er nog niet.

AZC terrein Balk: we kennen de hele discussie rondom de realisatie destijds van het AZC in Balk en de verlengde openstellingen. Het staat vast dat op 1 oktober 2026 het AZC in Balk gesloten wordt i.v.m. het tijdelijke karakter van dit centrum en dat de bestemming terugvalt naar agrarisch. Als we met dit terrein nog iets voor Balk willen realiseren vraagt dat, gezien bestemmingsplanprocedures etc. nog veel tijd en wat het CDA betreft is het daarom nu de tijd voor actie.

De vraag aan het college is om te onderzoeken met de grondeigenaren, direct omliggende “buren”, het dorp Balk en andere stakeholders om na sluiting van het AZC dit terrein in te richten, dan wel te ruilen voor andere grond in en rondom Balk om meer woningbouw te realiseren. Volgens het woningbouwdashbord wordt komende maand (maart 2024) de laatste grond in Balk uitgegeven. Of, mocht de raad binnenkort kiezen voor een volledige nieuw te bouwen MFC op een nieuwe locatie ook dit mee te nemen als optie voor deze grond. (Mocht het onderzoek positief resultaat opleveren, kunnen wat ons betreft de procedures wel worden opgestart). En heel recent: in hoeverre is dit wellicht een optie voor permanente locatie voor AZC. Kortom een onderzoek door college is het zeker waard.

Energiefonds: In november 2021 heeft de raad een amendement aangenomen voor het instellen van een duurzaamheidsfonds voor kleine initiatieven. Door middel van een revolving fund toepassing zou dit kunnen leiden tot een bedrag van 3,5 mio met leningen voor huishoudingen in de huur- en koopsector.
Daarover hebben we op 6 december vorig jaar vragen gesteld en middels een raadsmemo op 14 december 2023 een reactie gehad. Slotconclusie is dat door andere regelingen dit fonds niet meer kan worden ingezet voor het eerder genoemde doel en de € 100.000 terugvloeit in de algemene reserve. Vraag aan college is: wil het college onderzoeken of deze € 100.000 toch weer ingezet kan worden voor verduurzaming waarbij de aanvullende opdracht is dit breder te bekijken zoals naar dorpshuizen, verenigingen op gebied van cultuur en sport en gemeentelijke panden?

Evenementenbeleid: ook dit is een onderwerp dat vaak binnen de raad besproken wordt. Wij maken ons als CDA daarover zorgen mede gezien naar de vele vrijwilligers die vanuit stad en land daarbij worden ingezet. Helaas zien we een trend dat de vrijwilligers afhaken door overregulering. Dit was voor CDA een sein om zelf op onderzoek uit te gaan en afgelopen zomer hebben we diverse evenementen bezocht en interviews gehouden met direct betrokkenen. De uitkomst was helaas een bevestiging van het vermoeden. Daarom hebben we de opmerkingen en suggesties verwoord in een flyer die we de voorzitter van het college willen aanbieden. Ik zal eerst de opmerkingen voorlezen op de flyer. Verzoek aan college om de opmerkingen en suggesties mee te nemen in het opstellen van nieuw evenementenbeleid.

Afsluitend willen we bij deze gelegenheid van de algemene beschouwingen het college, de griffie en de ambtelijke organisatie zeer bedanken voor hun inzet en bijdrage. Dank.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.