08 mei 2024

Concept-zienswijze Lelylijn

De afgelopen tijd hebben we als fractie en gemeenteraad de concept-zienswijze Lelylijn behandeld. Hieronder lees je hoe wij het proces van de zienswijze over de denkrichtingen van de Lelylijn zijn aangevlogen.

Op 19 januari is de gemeenteraad van De Fryske Marren door middel van een nieuwsbrief geïnformeerd door de projectorganisatie Lelylijn over het proces dat de komende maanden wordt doorlopen. Het komende jaar worden er door de projectorganisatie drie onderzoeken opgeleverd:

  • het NOVEX-onderzoek Lelylijn naar toekomstige ruimtelijke kansen en ontwikkelingen
  • het Bereikbaarheidsonderzoek waarin voor drie verschillende tracés de vervoerswaarde wordt berekend en een kosteninschatting wordt gemaakt
  • het onderzoek naar de effecten van de Lelylijn op de Brede Welvaart

Over het eerste rapport mag de gemeente een zienswijze insturen. Er wordt gevraagd om duiding: niet om voor of tegende Lelylijn te zijn of een keuze te maken tussen de denkrichtingen. Dit is ook de manier waarop wij als CDA-fractie het onderwerp zijn aangevlogen.

Het college van B&W heeft in een raadsvoorstel een aantal onderwerpen aangedragen om te verwerken in de zienswijze. Op basis van dit raadsvoorstel hebben de verschillende fracties in onze gemeenteraad tijdens het Petear van 17 april inputkunnen geven voor de zienswijze.

De CDA-fractie kon zich goed vinden in de onderwerpen die werden aangedragen door het college, maar had nog drie aanvullende onderwerpen voor in de zienswijze:

  • goede busaansluitingen op de stations, zodat de inwoners van onze hele gemeente baat zouden kunnen hebben bij de eventuele komst van de Lelylijn met station(s) in onze gemeente
  • aandacht voor goede communicatie en compensatie van de eigenaren van de percelen waardoor het tracé van de Lelylijn zou komen
  • het OV moet in het algemeen goedkoper worden om het gebruik ervan aantrekkelijker te maken ten opzichte van het gebruik van een eigen auto

Op basis van de inbreng van alle fracties heeft het college een concept–zienswijze opgesteld die in de gemeenteraadsvergadering van woensdagavond 8 mei behandeld is. In deze zienswijze is het eerste aanvullende onderwerp van onze fractie overgenomen!  De andere twee onderwerpen worden niet in de zienswijze aan de orde gesteld, maar het college heeft aangegeven deze onderwerpen terecht en belangrijk te vinden. Daarom zal ook hiervoor aandacht gevraagd worden bij de ambtelijke en bestuurlijke overleggen over de Lelylijn.

De concept–zienswijze Lelylijn is tijdens de raadsvergadering met algemeenheid van stemmen aangenomen!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.