Raadsvergadering over jeugdzorg, brandweer, bos en een potvis
Woensdagavond 27 september 2017 was weer de maandelijkse Raadsvergadering.
Het was een lange agenda en werd een lange avond. Een punt i.v.m. het fietspad Wijnaldum-Midlum werd verplaatst naar de agenda van november.
Zoals altijd is de warming up, het vaststellen van de agenda en de hamerstukken. Het doorlopen van de toezeggingen en enkele mededelingen van het college. Bijvoorbeeld dat per oktober de nota van netwerkbeheerder Liander iets hoger wordt. Omdat de gemeente Harlingen nog voor een aantal jaren (overgangsregeling) precario gaat heffen op nutsleidingen (gas en stroom). Inmiddels is deze mogelijkheid door de Tweede Kamer per 2022 afgeschaft omdat deze ‘’verkapte’’ belasting niet meer hoort in deze tijd van openheid en transparantie ( ).
Bij het vragen halfuurtje is de Raad dan al aardig warm gedraaid.
Steeds meer gemeenten (de helft) hebben problemen met het op peil houden van de jeugdzorg. Het CDA vroeg of de jeugdzorg in Harlingen op de lange termijn goed mogelijk blijft. Wethouder Kuiken zei volmondig ja. Dit kan in Harlingen door verstandig beleid, een eigen jeugdteam en heel gericht werken. Dat is goed. Immers de jeugd, soms met een steuntje, heeft de toekomst!
Hoe op basis van een nieuw dekkingsplan de brandweer in Fryslân ingezet wordt bracht de raad in beweging. Over alle posten wordt het materieel nog meer verdeeld. Door efficiëntere samenwerking en inzet van mensen en middelen blijft de brandbestrijding op peil. Het CDA heeft sterk gepleit om verstandig en wijs met de ligging van Harlingen – aan de rand van de veiligheidsregio – om te gaan. En de reserve tankspuitauto hier te blijven stallen. Dit is goed voor de geoefendheid van ons grote vrijwilligerskorps en kan een eventuele inzet versterken. Meerdere partijen delen die mening. De burgemeester begreep het pleidooi, maar gaf aan dat het nieuwe dekkingsplan hiervoor geen garanties biedt. Wel blijft er ruimte – ook in de nieuwe kazerne – voor een reserve tankspuitauto.
De bespreking van het plan voor het opknappen van het Harlinger Bos en het inrichten van een beleeftuin kostte veel tijd. Het CDA nam mede het initiatief voor het herstel van het Harlinger Bos.
Het daaraan toevoegen van de Beleeftuin heeft ook de sympathie van het CDA. Groen in onze gemeente is belangrijk om te recreëren en te spelen. Uiteindelijk bleek het plan te complex in verband met de financiering, opzet en hogere onderhoudskosten. Na veel debat, een schorsing en een stemming werd het gehele plan afgestemd. Met het verzoek aan de wethouder een beter samenhangend plan te maken.
Het was bijna al 23.00 uur en toen dook de potvis in de Willemshaven op. Het CDA is voor dit kunstwerk. In het kader van Leeuwarden/Friesland culturele hoofdstad van Europa is dit een mooi cadeau. 11 fonteinen als Fries beeldmerk. Kunst is belangrijk als symboliek voor een kleurige, creatieve en open samenleving.
Wel heeft het CDA sterk gepleit om de kosten voor onderhoud te beperken en om het eigendomsrecht te verwerven. Omdat je dan als gemeente zelf de baas bent over het onderhoud. Nu is nog onduidelijk hoe dit straks komt. De wethouder heeft aangegeven in te zullen zetten op het belang van Harlingen. De systematiek van de opzet van dit plan dwingt hem tot deze volgorde. Hij koppelt de voortgang terug naar de raad. Na de behandeling van nog enkele korte punten was het toen middernacht.