Veiligheids Regio Fryslân
Bijdrage CDA m.b.t. 9, Raad 21 februari 2018.
Geachte voorzitter, college en raad,
De kaderbrief VRF geeft duidelijke kaders aan voor de begroting/meerjarenraming 2019-2022.
Voorop gesteld: het CDA is voor een sterke VRF met goede voorzieningen v.w.b. mensen en middelen op het gebied van crisisbeheersing, brandbestrijding, –veiligheid, - preventie, en een goede GGD voor een goede volksgezondheid (preventie).
Zo bieden we de samenleving goede voorzieningen voor het geval er sprake is van crisis, noodsituaties en onveiligheid. Dat kost wat, maar dan heb je ook wat!
Wel valt op dat de bijdragen van de gemeenten, dus ook Harlingen fors omhoog zullen gaan en er ook wel financiële risico’s dreigen.
Dit komt door indexering van personeelslasten (= wettelijk vastgelegd) en het verbeteren van huisvesting (daar hoort de nieuwe kazerne in Harlingen ook bij), het vernieuwen van middelen (takspuitauto’s), verbetering van de communicatie (landelijke meldkamer) en trainingen/werving personeel en vrijwilligersvergoedingen.
Allemaal nodig en nuttig.
Voor Harlingen gaat het om een structurele verhoging oplopend 2019-2022 van 2,1 – 3,5 %.
Dat houdt in dat de gemeente Harlingen per burger per jaar 90-95 euro meer betaald. Daar moet deels nieuwe dekking voor worden gezocht.
Zoals eerder al opgemerkt is het CDA van mening dat dit niet anders kan.
Wel willen we het college het volgende meegeven bij het komende overleg:
1: Laat de VRF Fryslân voortdurend scherp blijven sturen op het beperken van extra (andere) kosten zoals overhead, onderzoeken, overleggen enz.
Dus een operatie als ‘’stofkam’’ door blijven zetten om onnodige kosten te voorkomen.
2: we roepen het college op om ook bij dit overleg in de VRF extra aandacht te vragen voor goede bluswater voorzieningen in het buitengebied, zoals bij boerderijen. En indien nodig daar het Wetterskip Fryslân bij te betrekken. Immers: als de brandweer moet blussen, dient er voldoende water aanwezig te zijn.