17 juli 2024

Beschouwingen 2024 - perspectiefbrief

Algemene Beschouwingen CDA Opsterland 

Geachte voorzitter, beste allen, 

Een sterke samenleving biedt zingeving en weerbaarheid. Dit begint met het stimuleren van verantwoordelijkheid, waarin mensen voor elkaar zorgen en eigen initiatief wordt aangemoedigd. Wij geloven dat een samenleving bloeit als mensen ruimte krijgen om hun eigen keuzes te maken, waarbij de overheid ondersteunt waar nodig, maar niet verstikt met overmatige regels. Ondernemers moeten de ruimte krijgen om te ondernemen, en jongeren om zich te ontplooien. Dit zijn de kernwaarden waar wij als CDA voor staan, omdat wij geloven in de kracht van onze Opsterlandse mienskip. 

Boeren zijn de ruggengraat van deze mienskip, van onze lokale economie en ons dagelijks leven. Wij steunen een gebiedsgerichte aanpak en vinden dat de gemeente de juiste faciliteiten moet bieden. Ondanks de onzekerheden in Den Haag, komt er 150 miljoen naar Fryslân voor de aanpak van het landelijk gebied. College, zorg ervoor dat Opsterland zijn deel ontvangt. Met drie Natura 2000-gebieden en veenweidegebieden binnen onze grenzen, is dit essentieel. Daarnaast steunen wij de plannen voor biodiversiteit en hebben daarom een motie opgesteld om het voor boeren aantrekkelijker te maken om kruidenrijk grasland te gebruiken, wat bijdraagt aan de gezondheid van hun dieren en de biodiversiteit. 

Voorstel: Wij vragen het college: 
Om in 2025 €15.000 bij te dragen aan 1001 hectare kruidenrijk grasland, het initiatief van Urgenda en LTO. Hiermee kunnen ook boeren in onze gemeente met korting kruidenrijk grasland realiseren 

Energietransitie 
Netcongestie is een complexe uitdaging, maar betekent simpelweg dat er geen ruimte is op het elektriciteitsnet om bedrijven en woonwijken aan te sluiten. Dit probleem vraagt om dringende aandacht en samenwerking om oplossingen te vinden. Dat er een oplossing moet komen is duidelijk: in alle dorpen is er een grote vraag naar meer woningen.  

De bouw van 1000 woningen voor Opsterland is bijna verzekerd in de diverse projecten. Wij steunen het plan voor inbreiding voordat we uitbreiden, maar waar dit niet voldoende is, moeten we naar opties buiten de rode contouren kijken, uiteraard passend bij onze lokale schaal en behoeften. Het realiseren van deze woningen hangt ook af van de snelheid waarmee Liander de aansluitingen kan realiseren.  

Onze gemeente heeft de verantwoordelijkheid om nieuwe Nederlanders welkom te heten en onderdak te bieden, maar ook jongeren in Opsterland hebben een enorme behoefte aan woningen. Mensen met een binding met onze gemeente moeten hier kunnen blijven wonen, en nieuwe inwoners zijn van harte welkom. Wij zien hier, naast nieuwbouw, mogelijkheden door creatief om te gaan met woonruimte, zoals flexwoningen, wonen op het erf bij familie, het splitsen van woningen en het herinrichten van vrijgekomen agrarische gebouwen. Bij onze collega's in de provincie Drenthe hebben wij kennis gemaakt met aanjaagteams. Al 2 jaar ontlasten deze teams van woningbouwspecialisten de gemeenten in Drenthe, door in te schatten of een bouwplan haalbaar is en met welke wetgeving men te maken heeft. Wij zullen ons college vragen om hierover in gesprek te gaan met de provincie Fryslan. Deze oplossingen bieden kansen voor zowel onze nieuwe buren als onze eigen woningzoekenden. Wij zien deze initiatieven ontstaan in verschillende dorpen, en dringen er bij het college op aan om deze uitgestoken hand van de mienskip vast te pakken. Als gemeente moeten wij flexibel en inventief zijn om iedereen een plek te geven.  

Sociaal Domein 
Donkere wolken pakken zich samen boven het sociaal domein. De jeugdzorg wordt enkele miljoenen duurder door meer zorgvragers, inflatie en stijgende lonen. Preventie is cruciaal. Initiatieven zoals Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO) en een contractmanager zijn stappen in de juiste richting, en wij ondersteunen deze van harte. Toch willen we het college vragen om de resultaten van deze investeringen meetbaar en zichtbaar te maken, en een uiterst realistische begroting voor het sociaal domein op te stellen voor 2025. Preventie zien wij als het planten van een boom: het kost tijd en zorg, maar uiteindelijk geeft het schaduw en vruchten voor toekomstige generaties. 

Gebiedsontwikkeling Gorredijk 
Er is eindelijk beweging in Gorredijk. Projecten zoals Kortezwaag, de bouwrijp gemaakte Vrieswijck en de verwachte nieuwbouw van de Aldi aan de Hoofdstraat laten vooruitgang zien. De plannen voor de Skans met de BHS zijn spannend en bieden perspectief. Het CDA is blij met het gezamenlijke initiatief om een visie voor en door Gorredijk te creëren. Deze visie zal Gorredijk de komende jaren houvast en duidelijkheid geven, wat bijdraagt aan de leefbaarheid.  

Voorzitter, ik sluit af. 

Wij dagen het college uit om een SMART verantwoorde begroting voor 2025 te vormen, met een langetermijnperspectief. We vragen het college ook richting te geven voor de magere jaren die op ons af lijken te komen en opties hiervoor aan de raad voor te leggen. 

Het CDA heeft het afgelopen jaar constructief bijgedragen aan een mooier Opsterland en zal dit ook komend jaar blijven doen. Samen kunnen we de uitdagingen aangaan en onze gemeenschap versterken. Laten we bouwen aan een Opsterland waar iedereen zich thuisvoelt en trots op is. Laten we bouwen aan sterke mienskip, waar mensen voor elkaar zorgen en eigen initiatief wat oplevert. 

Dank u wel. 

Bareld van der Meer - Fractievoorzitter CDA Opsterland - 15 juli 2024

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.