28 september 2011

CDA kiest voor sobere verbouwing opvangvoorziening Pand 6

Pand 6, de opvang voor daklozen en verslaafden in Sneek, moet verbouwd worden en brandveilig gemaakt worden. Het CDA Súdwest-Fryslân kiest voor een sobere verbouwing, omdat er in de komende jaren veel veranderingen in de zorg gaan komen, met hun financiële effecten.

Pand 6 is in Sneek al 23 jaar een belangrijke laagdrempelige opvangvoorziening. Als CDA vinden wij het belangrijk dat er in onze nieuwe gemeente een opvangvoorziening is en Sneek is daar de juiste plek voor. Een stedelijk gebied trekt nu eenmaal daklozen en verslaafden aan. In de raadsvergadering van 22 september is gepraat over de verbouw en het brandveilig maken van pand 6.
Een inloopvoorziening kan gevoelens van onveiligheid en overlast bij burgers weg halen. Wij zijn het met het college eens dat deze plek veilig moet zijn en dat de huidige knelpunten die er al een aantal jaren zijn moeten worden opgelost. Deze verbouwing is een gemeentelijke verantwoordelijkheid.
De vraag is welke optie gaan we kiezen. Een mooi plan met uitbreiding van oppervlakte waardoor nog beter en veiliger gewerkt kan worden door de medewerkers van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN), en het voor de klanten prettiger verblijven is, zoals het college voorstelt. Of een sobere versie die alleen de brandveiligheid waarborgt, maar in oppervlakte hetzelfde blijft, zoals het CDA met een aantal andere partijen in een amendement voorstelt. Wij hebben als CDA voor de sobere optie gekozen, samen met een meerderheid van de gemeenteraad. Het collegevoorstel is hiermee afgewezen.

Wij vinden dat er behoedzaam met de gemeentelijke financiële middelen moet worden om gegaan. Als er voldoende geld op de plank ligt is de keus niet moeilijk te maken. Echter de komende jaren komen er nog veel veranderingen op ons af. De nieuwe wet werken naar vermogen komt er aan, de jeugdzorg gaat over naar de gemeente, de begeleiding gaat vanuit de AWBZ over naar de gemeente. En we weten dat dit gepaard gaat met bezuinigingen of te wel minder geld om uit te geven.
Het CDA wil toekomstgericht denken voor alle burgers. Wij willen zoveel mogelijk mensen de zorg en aandacht geven dichtbij in hun eigen vertrouwde omgeving. Dat betekent dat we nu keuzes moeten maken, waar mogelijk in de toekomst nog een vervolg op komt.

Uilkje Attema

CDA-raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.