19 november 2010

CDA Súdwest Fryslân: openbaar vervoer is kans voor regio

Eén miljoen SNEEK - CDA lijsttrekker Maarten Offinga ziet kansen om het openbaar vervoer op het platteland juist te verbeteren door gemeenten medeverantwoordelijk te maken. Offinga reageert hiermee op een recent pleidooi van gedeputeerde Piet Adema om gemeenten meer te betrekken bij het regionale OV. Het CDA staat open voor een pilot en wil daarna beoordelen of het echt doorgevoerd moet worden. Uitgangspunt van de christendemocraten is dat de kwaliteit van OV toeneemt.

Volgens Offinga staat de gemeente dichterbij de eigen inwoners dan de provincie. "Ik zie dit als een kans om dichtbij en toekomstgericht om te gaan met het openbaar vervoer". Offinga: Juist openbaar vervoer en zaken als kleinschalig onderwijs zijn zaken waar mensen zich in de dorpen zorgen om maken. Offinga: "Het is dan de omgekeerde wereld om als lokale overheid te zeggen: wij doen niet mee. Als je als lokale politiek op wilt komen voor je bewoners, dan moet je ook de bereidheid hebben om zaken op te pakken, wij doen dat", aldus Offinga. 

Het CDA wil wel serieus om tafel met de provincie. Als de provincie echt wil en de ambitie heeft om het beter te organiseren, dan doen we mee. De provincie zal dan ook met een eerste voorstel moeten komen, aldus lijsttrekker Maarten Offinga. Gemeenten doen nu al veel aan groepsvervoer, bijvoorbeeld door de WMO.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.