Druk bezocht CDA Congres in Leeuwarden
In haar toespraak ging ze in op de discussie over de koers van het CDA. Volgens Peetoom heeft het CDA bij het Lenteakkoord verantwoordelijkheid genomen voor een pakket maatregelen, dat “niet misselijk” was. Maar “wat toen nodig was, is nu genoeg. Je kunt niet doorgaan met het belasten van de middeninkomens. Dan ondergraaf je de solidariteit. Economisch herstel vraagt nu om een overheid die maat houdt”.
Nederland kan uit de crisis komen als we banen en structureel herstel voorop stellen. Dat zei Sybrand Buma zaterdag in zijn speech op het partijcongres. Dat was volgens hem de aanpak van Ruud Lubbers in de crisis van de jaren 80, en het was de aanpak van Jan Peter Balkenende aan het begin van deze eeuw. Beide CDA’ers waren er van overtuigd dat werk en economisch herstel niet worden gecreëerd door de overheid. Maar de overheid kan wel de omstandigheden scheppen waaronder de economie weer tot leven komt. Die visie van Lubbers en Balkenende is ook de visie van Buma en ligt ten grondslag aan het alternatief dat hij begin september presenteerde.
Buma benadrukte ook dat het CDA zowel het kabinet als D66, CU en SGP zal blijven aansporen om de chronisch zieken en gehandicapten meer tegemoet te komen. Het herfstakkoord is in strijd met alles waar het CDA vanaf de jaren ’80, tot en met het Strategisch Beraad, voor staat. Het CDA wil een bloeiende samenleving met een eerlijke economie en een dienende overheid als schild voor de zwakken.
Buma stond er ook nog even bij stil dat Leeuwarden voor hem een bijzondere plek is, om twee redenen. Hij is in Friesland geboren, en het is de plaats van waaruit de Elfstedentocht begint. Buma heeft zelf de Elfstedentocht gereden, bijna 30 jaar geleden, en is nog steeds rijdend lid van de vereniging. Tijdens zijn speech maakte hij bekend dat hij zijn startbewijs gaat inleveren om ruimte te maken voor een jongere, mocht de tocht binnenkort weer gereden worden.
Uilkje Attema heeft zitting in de landelijke expertgroep Zorg en heeft een gesprek gehad met Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid. Ester de Lange, woordvoerder zorg, neemt deze informatie weer mee naar Brussel. Zo kunnen gemeente, rijk en Europa elkaar versterken.
De aandacht in de zorg moet naar de patiënten gaan en niet naar het doen van de administratie achter de computer. “Een verpleegkundige die al dertig jaar in de ouderenzorg zit, vertelde mij laatst dat ze in de zorg is gaan werken om mensen en niet om computers te knuffelen. Ook patiënten en mantelzorgers gaan gebukt onder de grote regeldruk en verdwalen in het woud van regels. Het is tijd om de noodklok te luiden.” Bij de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid zal Hanke Bruins Slot speciale aandacht vragen voor dit punt. “De zorgsector en de mensen in de zorg bezwijken onder de regeldruk en de administratieve lasten. Als we die regeldruk verlagen en die lasten aanpakken kunnen we verspilling in de zorg tegengaan. Ze zal de minister dan ook vragen om het adviesorgaan Actal, in overleg met de zorgsector, te laten onderzoeken hoe het allemaal eenvoudiger kan. Deze organisatie van het Rijk is gespecialiseerd in het verminderen van regels.”
Een ander punt waar Bruins Slot aandacht voor zal vragen is zelfmanagement in de zorg. Het aantal chronisch zieke patiënten neemt toe; mensen zullen langer met één of meer chronische aandoeningen moeten leren leven. Ook willen mensen terecht graag langer thuis blijven wonen. “Het CDA vindt dat er meer samen redzaamheid, in plaats van zelfredzaamheid moet komen, zodat mensen meer invloed op hun eigen gezondheid kunnen uitoefenen.”
Uilkje Attema
Raadslid CDA