13 september 2010

Jan Bargboer: Kwartiertje vogelplan

Vandaag sprak iemand me aan op het persbericht van de gemeente dat we mee willen doen aan de Stadsvogelprijs 2010.

 De persoon in kwestie vond dat absoluut een “non-item”. Het Stadsvogelplan is een initiatief geweest van de raadsfractie van de PvdA. Als collegelid heb ik destijds gezegd dat wij niet van plan waren een “alles omvattend” vogelbeleidsplan te ontwikkelen. Het actieplan dat onze medewerkers van gemeentewerken schreven sloeg echter zo aan dat er veel organisaties en vrijwilligers aan de slag gingen. De Vogelbeschermingswacht Sneek, het Praktijkonderwijs de Diken, AOC, IVN en stadsvogeladviseur VBN Niels de Bruijn. Met minimale middelen is de afgelopen periode heel veel bereikt. Op het platteland zijn vogels gelukkig nog veel aanwezig. In steden is dat niet meer vanzelfsprekend.

Na dit succes hebben we besloten mee te dingen naar de Stadsvogelprijs 2010. Niet om de gemeente in het zonnetje te zetten maar om de participanten in het project te laten weten dat we hun werk en inzet waarderen. Daarom hebben we een mooi vormgegeven inzending voor de Stadsvogelprijs laten maken en dat ook aangeboden aan de deelnemers in het project. Dat aanbieden kost een kwartiertje van mijn tijd. In dat kwartiertje willen we graag onderstrepen wat vrijwilligers in onze gemeente allemaal doen, in dat kwartiertje vragen we opnieuw aandacht voor de problematiek van de stadsvogel. Daar maak ik graag tijd voor vrij!

Uit ons programma:

8.1 Frijwilligers
In protte boargers sette har sûnder eigenbelang en frijwillich yn foar de kulturele en sportferieningen. Yn de hjoeddeiske tiid is it lykwols net altyd ienfâldich en fyn nije frijwilligers. In protte maatskiplike taken bliuwe lizzen as der gjin minsken binne dy’t har frijwillich ynsette wolle foar de meiminske.
De gemeente moat frijwilligerswurk stypje, troch ynspraak te jaan yn belied, troch it befoarderjen fan deskundichheid en troch praktyske stipe.Jongeren kennis meitsje litte mei frijwilligerswurk, troch tagearre mei de skoallen útfiering te jaan oan in maatskiplike staazje by de ferieningen en organisaasjes.
8.1 Vrijwilligers
Veel burgers zetten zich belangeloos en vrijwillig in voor de vele culturele en sportverenigingen. In de huidige tijd is het echter niet altijd eenvoudig nieuwe vrijwilligers te vinden. Veel maatschappelijke taken blijven liggen als er geen mensen zijn die zich vrijwillig willen inzetten voor de medemens.
De gemeente moet vrijwilligerswerk steunen, door inspraak te geven in beleid, door deskundigheidsbevordering en door praktische ondersteuning.Jongeren kennis laten maken met vrijwilligerswerk, door samen met de scholen uitvoering te geven aan maatschappelijke stage bij de verenigingen en organisaties

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.