10 november 2010

Uilkje Attema: We leven hier in zo’n mooi stukje Friesland en dat moet zo blijven

Uilkje Attema is de eerste vrouw uit Wûnseradiel op de kandidatenlijst van het CDA voor 24 november. Ze heeft hetprogramma mee geschreven voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Uilkje kan zich de twijfel van de inwoners wel voorstellen, immers het wordt een grote gemeente. Ze stelt zich actief op, zo verteld ze: “als we niet meedoen heb je ook geen invloed, en juist het platteland moet van zich laten horen. We leven hier in zo’n mooi stukje Friesland en dat moet zo blijven”.

Het gezin Attema woont op hun boerderij aan de zeedijk bij Ferwoude. Nu nog gemeente Wunseradiel, maar straks kunnen ze naar Workum voor de gemeentezaken. Uilkje zegt ook zich een beetje Workumer te voelen. Ze fietst met regelmaat haar rondje Workum voor een boodschap of de bibliotheek en is met regelmaat op de sportvelden te vinden: "Workum is een gezellige levendige stad, veel te doen en je kunt er eerder op het terras zitten dan bij ons op het winderige platteland."

In het dagelijks leven werkt ze bij Thuiszorg zuidwest Friesland als wijkverpleegkundige regio Bolsward en omstreken. Thuiszorg werkt buurtgericht, en de nieuwe gemeente moet dit ook blijven doen. In haar werk ziet ze dat mensen soms moeilijk de juiste weg weten te vinden om aan goede zorg te komen. "Ook in de nieuwe gemeente moet aandacht zijn voor het persoonlijk advies. Samenwerken waar kan, individuele aandacht waar nodig. Er zijn zeker aandachtspunten voor de nieuwe gemeente. Hoe hou je de bewoners betrokken? Hoe blijft er aandacht voor de gewone burger? Hoe houd je goede contacten met wijk en verenigingsleven? Hoe kun je de WMO en ouderenhulp beter maatwerk laten leveren ipv standaardpakketten? Hoe is het met de scholen geregeld in de kleinere dorpen en is er voldoende opvang? Vele zaken waar aandacht voor moet zijn."
Uilkje vindt dat zaken die nu goed gaan ook zo moeten blijven. "Niet alles opnieuw gaan uitvinden. De plaatselijke activiteiten moeten hun identiteit behouden. Een veekeuringsdag of een strontrace moet gewoon door blijven gaan. De WMO kan nog beter onder de aandacht van de burger worden gebracht. En ook de aandacht voor de jongeren die een eigen plek willen is belangrijk. De gemeente Wymbritseradiel laat hier mooie voorbeelden van zien."

Waarom dan het CDA?

CDA komt op voor de landbouw, gezondheidszorg, gezinnen en christelijk onderwijs. Normen en waarden zijn belangrijk in de samenleving, spreek elkaar aan!!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.