15 september 2010

Woensdag: Afspraken en een reis als vrijwilliger

De dag begint met het wegwerken van een groot aantal mailberichten en vragen van bewoners. Ik spreek graag over de 3 B’s: bewoners, bedrijven en belangenorganisaties. Gemeenten/ overheden hebben het altijd over de burger. De burger bestaat voor mij niet. Ik vind het een afstandelijke term. Daarom koos is destijds voor Bewoners. Past ook veel beter bij de titel van het CDA programma: “Dichtbij en toekomstgericht”.

Door de snelle opkomst van internet, skype, msn etc is het wegwerken van mail een wezenlijk onderdeel van de dagtaak geworden. Ik probeer maximaal 10 mailtjes over te houden aan het einde van een werkdag… dat lukt niet altijd. Ik probeer trouwens snel te reageren. Als dat niet lukt stuur ik een tussenberichtje… zo van “ontvangen, ik reageer zo spoedig mogelijk”. 

Na een aantal besprekingen met de ambtelijke organisatie krijg ik een delegatie van DLG op bezoek. In opdracht van het ministerie van LNV moeten ze onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om bij gebiedsontwikkeling windenergie toe te passen. Het interview wat ze met mij afnemen is “op persoonlijke titel”. Toch is het voor mij niet moeilijk, immers ons (CDA Súdwest Fryslân) programma is helder over windenergie en duurzaamheid. 

Uit ons verkiezingsprogramma:

12.6 Windenergie
Windenergie is een schone technologie uit een onuitputtelijke bron. Veel mensen staan positief tegenover windenergie. Het plaatsen van grote windmolens roept echter weerstand van omwonenden op. Het CDA is voor het toepassen van windenergie daar waar het kan. Twee kanttekeningen worden daarbij geplaatst, namelijk de windmolens moeten in clustering en in lijnopstelling worden geplaatst.

Wat wil het CDA Súdwest Fryslân:
In de collegeperiode wordt onderzoek gedaan naar alternatieven voor windenergie. Daarbij
wordt nadrukkelijk de complete CO2 cyclus van alternatieve vormen van energieopwekking in
beeld gebracht.

De discussie over windenergie is echter vrij ingewikkeld. Het gaat immers over belangen, over subsidies, over plaatsen waar het wel/ niet kan. In de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân zullen we vast nog veel praten over windenergie. 

Na een lichte lunch heb ik nog een aantal gesprekken. Daarna vertrek ik als voorzitter van de werkgroep Recreatie Lichamelijk Gehandicapten naar Doorn om de reis die onze werkgroep organiseert kort te bezoeken. Dat is vrijwilligerswerk uitgaande van onze kerkelijke gemeente. Prachtig werk waar ik zo af en toe tijd probeer vrij te maken. Het blijkt de gasten (50 personen) en de vrijwilligers/ verpleegkundigen (35 personen) goed te gaan. Om 18:00 uur snel de auto weer in, de file wacht. Om 20:00 een vergadering ergens in Fryslân. 

Jan Bargboer
Mailen? [email protected]

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.