Diftar
Uit de jaarlijkse afvalcijfers blijkt dat inwoners van Weststellingwerf veel meer afval produceren dan het gemiddelde in Friesland. Omdat het verwerken van afval steeds duurder wordt (stijgende verbrandingsbelasting) en omdat het verbranden van afval slecht is voor het milieu moeten er maatregelen worden genomen.
De mogelijke maatregelen die we kunnen nemen staan beschreven in de Strategienota Grondstoffenbeleid.
Uit ervaringen blijkt dat Diftar het beste werkt. Diftar kent (naast een basistarief) twee variaties: betalen per lediging van de container of betalen per kilogram afval.
Het voorstel van het college was om over te gaan naar Diftar per lediging. Dat is met redelijk simpele maatregelen al per 1 januari 2022 in te voeren.
De resultaten van Diftar per lediging halen het echter niet bij Diftar op gewicht. Mede daarom hebben SDW, VVD, CDA, GroenLinks en D'66 een amendement ingediend om principieel te kiezen voor Diftar op gewicht.
Immers, als gemeente onderschrijven wij de landelijke VANG doelstelling met in 2025 nog maar 30 kg afval per inwoner en een scheidingspercentage van 75% .
Dat lijkt onhaalbaar!
Maar het wordt een stuk realistischer als u bedenkt dat vrijwel alles herbruikbaar is. Daarom spreken we ook niet over afval maar over grondstoffen. Denk maar eens aan: plastic, metaal, etensresten, oud papier, textiel, etc.. Allemaal herbruikbaar. Dan is het wel van groot belang dat de verschillende stromen goed worden gescheiden. Het meeste scheiden gebeurt door afvalverwerker Omrin. Dat noemen we nascheiding. Omrin haalt zéér goede resultaten. Echter, de machines kunnen niet alles.
Het begint bij ons thuis. Dus glas in de glasbak, oud papier in de papierbak (of naar de school of verenigingen), etc. En vooral het groente, fruit en tuinafval in de groene container! Hoe beter de scheiding, hoe goedkoper het verwerken wordt. En hoe beter de materialen weer hergebruikt kunnen worden. Goed voor het milieu en goed voor de portemennee.
Goed scheiden loont!.
Voor invoeren van Diftar op gewicht moeten o.a. nieuwe wagens worden aangeschaft en dat duurt helaas lang. Om in de tussenliggende tijd toch al vooruitgang te boeken gaan we toch maar de eerste drie jaar over op Diftar op lediging. Een bijkomend voordeel daarvan is dat we met z’n allen kunnen wennen aan Diftar en ons voor kunnen bereiden op Diftar op gewicht.
Naast Diftar invoeren komen er nog meer veranderingen, het zogenoemde flankerende beleid. Voorlichting, acties om zelf te composteren, een onderzoek of het loont om de recycleauto weer te laten rijden, etc.
Er blijven nog veel vragen over. In het najaar komt er daarom een werkvergadering om details te regelen. En in het amendement hebben we ook geregeld dat raadsleden een werkgroepje vormen die samen met de wethouder die werkvergadering voorbereiden.
Er zal dus nog veel gepraat worden over Diftar. Met als centrale opdracht:
We gaan van afval naar grondstof!