Motie Gaswinning
Friesland heeft veel kleine gasvelden, en was daardoor altijd al de tweede gasprovincie van het land - na Groningen.
Met het uitschakelen van het Groningen-veld is Fryslân in één keer de grootste leverancier geworden.
Van de totale gasopbrengst uit de zeven provincies waar in Nederland wordt gewonnen, kwam het afgelopen half jaar 42 procent uit Fryslân.
Gaswinning brengt bodemdaling met zich mee.
Maar in tegenstelling tot in Groningen - zo stellen bodemdeskundigen en de overheid keer op keer - is in Fryslân de kans op aardbevingen ‘verwaarloosbaar’.
De problemen zien er hier anders uit:
een te laag grondwaterpeil en verzilting.
Als de grond centimeters daalt door gaswinning, verlaagde Wetterskip Fryslân voorheen altijd het grondwaterpeil.
Maar dat gaat niet meer, stellen de waterschappers. De kostbare Friese veenweide klinkt teveel in.
Funderingen gaan rotten, wegen verzakken en vanaf zee dringt zout kwelwater de ‘Friese badkuip’ binnen.
Daarom wil het Wetterskip niet meer meewerken aan waterpeilverlaging voor gas.
De provincie steunt het Wetterskip, en Friese gemeenten verzetten zich ook al jaren tegen het opvoeren van de gaswinning.
Maar al die bezwaren van Friese overheden hebben tot nu toe vrijwel nooit tot gevolg gehad dat de minister een gaswinningsvergunning weigert.
Zolang gaswinning veilig kan, is het adagium van de overheid, wordt het toegestaan.
Veelal wordt op lokaal niveau het bezwaar aangevochten terwijl wij van mening zijn, dat het collectief op moet staan om zodoende meer body te verkrijgen richting de minister.
Daarnaast vragen veel Friese gemeenten zich af wat er van die 42 procent aan gas vervolgens aan baten terecht gaat komen in Fryslân. Ook hierin moeten we collectief gaan optreden.
Om dit te kunnen doen is er ook communicatie onderling, zowel tussen de besturen van de Friese overheden als tussen de diverse raden, nodig.
Laten we elkaar niet verrassen maar zorgen dat we met elkaar in gezamenlijkheid optrekken. Of dit nu tegen de gaswinning is of zorgen dat de baten vanuit de gasvelden ook daadwerkelijk binnen het Friese domein ten gunste komen.
Wij kennen het fenomeen van het overleg tussen de lokale overheden. Echter zorg er nu ook voor dat we de opgedane informatie met elkaar weten te delen.
Op initiatief van de CDA fractie roepen alle politieke partijen in de gemeenteraad van Weststellingwerf op, om meer samenwerking te bewerkstelligen tussen de verschillende overheden en raden als het gaat over gaswinning!