31 oktober 2017

Motie v. wantrouwen Wethouder Elfrink vindt geen steun bij CDA.

Na het debat over de bestuurscultuur maandag 30 oktober volgde er een motie van wantrouwen voor SP wethouder Gerrie Elfrink.
Deze vond geen meerderheid in de raad.


De oppositie partijen PvdA, VVD, GL, Arnhem Centraal, CU en de Partij voor de Dieren dienden deze motie in na de beantwoording van het college over het rapport "patronen van politiek" over de bestuurscultuur in Arnhem.
De wethouders gingen daar ieder afzonderlijk op in.
De beantwoording van wethouder Gerrie Elfrink was volgens deze partijen niet voldoende.

Herhaaldelijk werd hem de vraag gesteld: "Erkent u de bevindingen uit het rapport en wat gaat u daaraan doen", waarop de wethouder meermalen aangaf het te betreuren als men hem offensief en agressief zou ervaren en graag een bijdrage wilde leveren aan het verbeteren van de bestuurscultuur.
Hij bestuurt naar eigen zeggen met een enorme betrokkenheid bij Arnhem en voor de publieke zaak. "Vanuit die gedrevenheid werk ik zo hard mogelijk, het kan best zijn dat ik vanuit die gedrevenheid over tenen ben gereden. Als dat zo is bied ik daarvoor mijn excuses aan. Het spijt mij oprecht als mensen dat zo voelen", hij vervolgt: "We moeten samen op zoek gaan naar een bestuursstijl waar men zich beter in voelt, ook ik moet dat doen".

Het CDA heeft al aangegeven dit debat voorbarig te vinden.
Er lag een handreiking, het college wilde met de fracties persoonlijke gesprekken om te inventariseren wat de belevingen precies zijn en om heldere vervolgstappen te concretiseren.
Daarbij is het CDA ook van mening dat de beantwoording van dhr. Elfrink volstaat.

De tijd zal het leren of er ook daadwerkelijk een verandering in de bestuurscultuur zal plaatsvinden, maar die kans moeten we wel willen geven.
De motie werd verworpen met 17 stemmen voor en 20 stemmen tegen.
D66, SP, CDA en Verenigd Arnhem stemden tegen.

CDA Fractievoorzitter Gerben Karssenberg ging na het debat in gesprek met Omroep Gelderland.
klik >> HIER << voor de beelden



Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.