10 november 2024

Beschouwingen

Afgelopen week waren de beschouwingen in de Berkellandse Raad. Wonen en verantwoord met gemeenschapsgeld omgaan waren de voornaamste thema’s. Hier de bijdrage van het Bekellandse CDA.



Beschouwingen, verantwoordelijkheid nemen!

Als gemeenteraad sta je vaak voor lastige keuzes. Je wilt het liefst aan alle wensenlijstjes uit de samenleving voldoen. We komen als raadsleden uit verschillende kernen en dat is ook goed: Je weet precies wat er speelt. De keerzijde is dat je vaak vindt dat je kern, wijk of straat ook het belangrijkst is. De grotere context raakt dan gemakkelijk uit beeld en de dilemma’s zijn geboren.

Gelukkig staan we als Raad hierin niet alleen. We hebben een dagelijks bestuur, dat de grote lijnen overziet en de consistentie van beleid bewaakt. We hebben bij het rapport De Beuk, dat we 1 oktober behandelden, afgesproken constructief te zijn met elkaar en het college ruimte te geven. Ik maak me zorgen: we zeggen het wel, maar geven we die ruimte wel? En werken we nu echt aan vertrouwen?

Eerlijk delen

De afgelopen periode hebben we ons als CDA vaak verbaasd. We zijn toch verantwoordelijk voor alle kernen en al onze 44 duizend inwoners? Als we straks de voorliggende begroting gaan goedkeuren en dat doen wij, gaat direct onze aandacht naar de donkere wolken die vanuit Den Haag richting Berkelland trekken. Terecht dat de wethoudersvereniging vorige week aan de bel trok. Dit kabinet legt steeds meer taken bij de gemeente neer en korten op de financiën. Is dit beleid voor een betere regio? We gaan het voelen in de straat, wijk en dorp. Of zoals we het in de regio zeggen; verkearde zuunigheid. We moeten terugduwen naar Den Haag.

Stel woningzoekende meer centraal

Met de algemene beschouwingen van deze zomer deden we al een oproep richting marktpartijen om op te schieten met woningbouwplannen. Wij stelden voor om harde data te noemen voor het aanleveren van correcte stukken, die voldoen aan wet-, en regelgeving en aan de door de raad opgesteld beleid. Woningzoekenden hebben niets aan touwtrekkerij. Zeker met de invoering van de omgevingswet is het een verantwoordelijkheid van iedereen dat er constructief wordt samengewerkt. De controlerende taak namens de inwoners ligt bij de gemeente. Dit kost tijd, net als de voorbereiding door een ontwikkelaar. Begrijp elkaar. Een goede controle is in het belang van de toekomstige bewoners. Wie heeft er belang bij een tekort aan parkeerplaatsen of speelplekken, te weinig groen, een slechte afwatering of onveilige verkeersafwikkelingen? Of een Raad van State die een plan afschiet? Landelijk wordt gevraagd om meer te luisteren naar de stem van de woningzoekende en schep met elkaar eerlijke verwachtingen. Hiervoor hebben wij een motie met VMB.

Veilige wegen

Als CDA willen we dat onze wegen veilig en op niveau blijven. Zeker de buitenwegen kennen een uitdaging nu deze meer gedeeld moeten worden met robuust landbouwverkeer en vele fietsers. Het is belangrijk om hier geld voor beschikbaar te blijven stellen. Het springt wellicht minder in het oog dan een sporthal, maar het is o zo belangrijk voor de veiligheid van onze 44 duizend inwoners. We mogen niet door de ondergrens van onderhoud zakken. Later dit jaar als we de bezuinigingen fase II bespreken, gaat het CDA zich hier sterk voor maken.

Verantwoord met gemeenschapsgeld

Onze controlerende taak is er niet voor niets. In de vragenronde hadden we het al over de onjuiste parameters voor de OZB of waarom het hoge bedrag wat gemoeid gaat met de overstap naar Twente Milieu. Eerst de 1,3 miljoen voor de aandelen uitgeven, nu weer de 1,5 miljoen voor de containers vervangen en straks de compensatie voor de verenigingen. Uiteindelijk gaat door de overstap 3 miljoen van onze cashpositie af. Dit vraagt om een duidelijk beeld vooraf.

Ander voorbeeld: het sociaal domein is niet alleen maar het handen in de lucht steken over inflatie, loonkosten en Rijksverplichtingen. We moeten meer gaan sturen in het domein, meer normaliseren: de inwoner uitleggen dat we onze gemeente niet een verzekering is op pech, maar een ondersteuner voor wie het echt nodig is. Toch blijven we staan voor de bijzondere verantwoordelijkheid als het gaat om de zorg voor wie kwetsbaar en afhankelijk zijn.

Voor ons ligt de begroting voor 2025. Als raad hadden we hier in juli via de perspectiefnota invloed op. Een tijd die werd beheerst door bestuurbaarheid van onze gemeente en herstel van morele rechtswaarden.

Fijn Wonen en eerlijk delen

Het CDA maakte volop gebruik van onze invloedsmogelijkheden en zagen dat onze inwoners ons het rapportcijfer 8.2 gaven voor Fijn Wonen in Berkelland. Vele zaken worden als prettig en goed ervaren. Ook gaven we aan dat het sportlandschap verandert. Dit maakt dat we heldere keuzes moeten durven maken. Uiteindelijk wordt de rekening bij 44 duizend mensen neergelegd. In debatten zullen we de proportionaliteit en het brede plaatje van heel Berkelland onder ogen moeten zien. Natuurlijk zijn we niet de partij die alles langs de financiële meetlat legt, maar we durven wel te benoemen dat we solidariteit hoog in het vaandel hebben, wat voor de ene groep geldt, moet ook voor andere gelden. We blijven waken voor de juiste balans tussen maatschappelijke- en de financiële waarde.

Veel geld voor platteland Berkelland

Als CDA willen we dat de gemeente al haar taken uitoefent. Goed onderwijs, veilige wegen, bloeiende verenigingen, traditiebehoud en een platteland dat op de toekomst is voorbereid.

In dat licht is het te prijzen dat het college als eerste gemeente de weg heeft vrij gebaand voor doelsturing in de varkenshouderij. En dat vrijwillige kavelruil gefinancierd wordt. Ook mooi dat Berkelland met 20,4 miljoen de 3e plaats bezet van de Gelderse gemeenten, waar de meeste EU landbouwsteun naar toe ging!

2025 wordt een jaar waar wij ons als raad moeten herpakken. Onze inwoners verwachten van ons bestuurskracht. Als raad moeten we de beslissing voor de ene kern ook in de andere kernen kunnen uitleggen. Met betrekking tot het sportvastgoed komen we straks met een motie.

Tot slot voorzitter,

Gemeentelijke organisatie, college, raad en inwoners zullen elkaar nog meer nodig hebben in deze tijd van personeelsschaarste. Wij doen nogmaals een beroep op redelijkheid. Kijk om naar elkaar en weet dat samenleven verder gaat dan jezelf. Laten we niet anderhalf jaar een verdeelde Sinterklaasraad worden, in aanloop naar nieuwe verkiezingen. We hebben mét elkaar een groot belang te dienen, zeker met het oog op het ravijnjaar 2026. Nogmaals, laten we het gezamenlijk doen, dan blijven we bouwen aan een fijn Berkelland, waar de Sint ook in de toekomst graag blijft komen.

 

5 november 2024.

Namens de CDA-fractie

Theo Helmers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.