17 mei 2024

Politieke avond 14 Mei

Naast de inwoners

Afgelopen dinsdag werd in de raadsvergadering het besluit genomen dat het ontwerp-beleidsdocument grote windmolens ter inzage wordt gelegd. Door de ter inzagelegging is het voor inwoners mogelijk om op het beleid te reageren via een zienswijze. Er werd door het CDA een motie ingediend, waarmee we extra benadrukken dat we naast de inwoners van windmolengebied K staan. De ingediende motie met BBB Berkelland werd ruim aangenomen. De vooruitzichten  op gezondheidsrisico’s en het lokale eigenaarschap zijn nog beter geborgd.

Niet de makkelijkste weg

Tevens werd het besluit genomen over de Verordening Speelautomatenhal. Extra expertise wat betreft het opstellen van een nieuwe verordening met de bijbehorende jaarlijkse kosten is niet wat het CDA nodig vindt in Berkelland. Anne Groot Zevert: ‘’Los van de situatie voor de ondernemer, die echt vervelend is te noemen, en dat is nog zacht uitgedrukt, verandert het standpunt niet.’’ Het CDA ging mee met het amendement van de Burgerpartij.

Met mekare

Het CDA stemde ook in met de motie ‘maai mei niet’. Dit betreft het initiatief om inwoners te stimuleren het gras voor mei minder (vaak) te maaien, zodat er meer ruimte is voor de bloei van bloemen, wat ten goede komt aan insecten en de biodiversiteit. Dit sluit goed aan bij het Biodiversiteitsplan waar de gemeente zelf ook mee werkt. “Wat an  straote gebeurd, is gunstig veur ons boetengebied. Weej mot ut met mekare doon!”

Beloven en waarmaken

Voorafgaand aan de raadsvergadering werd gesproken over extra subsidie voor ’t Timpke Borculo. Het CDA stelde kritische vragen over de beheersmaatregelen die ’t Timpke gaat treffen om haar exploitatietekort te verkleinen. Gezien de situatie een must! Subsidie blijft geld van al onze inwoners en we blijven kijken naar het maatschappelijk rendement.

In het debat over de Omgevingsvisie gaf Christiaan Hoftijzer namens het CDA aan in te stemmen met de visie. Dankzij inbreng van onze inwoners een prima visie! Tenslotte gaat de visie op dienstverlening als hamerstuk naar de volgende raadsvergadering. Een visie die CDA Berkelland volledig onderschrijft, met een Berkellandse belofte die ambitie uitstraalt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.