15 juli 2024

CDA Bronckhorst bezuinigt niet op een actieve samenleving, bloeiende verenigingen en waardevolle vrijwilligers.

CDA Bronckhorst bezuinigt niet op een actieve samenleving, bloeiende verenigingen en waardevolle vrijwilligers.

De perspectiefnota voor 2025-2028 is een eerste stap naar de programmabegroting voor 2025. Het CDA Bronckhorst is tevreden met het proactieve beleid van het afgelopen jaar, dat zichtbare resultaten oplevert in zorg, onderwijs, leefbaarheid en wonen.

Hoewel de begroting voor 2025 sluitend is, maakt het CDA Bronckhorst zich zorgen over de toekomstige financiële gezondheid door de verwachte verlaging van de bijdrage van het Rijk  en oplopende structurele lasten. Voor 2025 en 2026 is de financiële positie gezond, maar voorzichtigheid blijft geboden voor de jaren daarna.

In de eerste bezuinigingsronde heeft het college gekozen voor de kaasschaafmethode. Onze fractie vindt dat initiatieven zoals de boomplantdag, mantelzorgwaardering en klein onderhoud aan wegen daar niet onder mogen lijden. Deze kleinschalige initiatieven versterken de gemeenschap. Op initiatief van de CDA-fractie Bronckhorst zijn deze bezuinigingsvoornemens terug gedraaid.

Voor 2027 en 2028 pleiten wij voor een kritische evaluatie van grootschalige ambities zoals de energietransitie, opvang van vluchtelingen en inhuur van dure arbeidskrachten.
Transparantie en betrokkenheid zijn essentieel bij het maken van pijnlijke keuzes om te bezuinigen.

Het CDA Bronckhorst werkt aan een samenleving waarin overheid, inwoners en ondernemers samen verantwoordelijk zijn. Dit gezamenlijke perspectief biedt de basis voor een sluitende begroting en een betrokken gemeenschap.

Wij wensen u een fijne zomervakantie!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.