16 februari 2022

In gesprek over politiek van vroeger en nu

Marieke: “Hoi ik ben vandaag even bij mijn opa en oma om te praten over de politiek van vroeger en nu. Nou, oma, wie ben je?” 

Nanda: “ Ik ben Nanda van der Werff, ik woon in Ellecom en ik ben 81 jaar.”

M: Ik ben Marieke van der Werff, ik ben 26 jaar en sta op de lijst op plek 7 van CDA Doesburg. Ok, oma, wat zou je graag meer terug willen zien in deze maatschappij? 

N: Minder individualisme, meer naar elkaar omkijken.

M: Wat zie je dan?

N: Wat mij erg opgevallen is, is dat de verzorgingshuizen allemaal zijn vertrokken. Vroeger kon je op IJsselzicht tot je dood blijven en nu is dat allemaal weg. Je moet veel alleen doen. Er is veel vraag en behoefte naar verzorgingshuizen. Want als je niet meer kunt, lichamelijk, maar je hoofd is nog goed. Dan moet je bijna naar een verpleeghuis.

M: En zie je daar dan ook veel eenzaamheid terug?

N: Ja, heel veel eenzaamheid.

M: Omdat mensen worden weggehaald uit hun ...

N: …vertrouwde omgeving. Ze zitten maar op hun kamer.

N: Wat vind jij interessant aan politiek?

M: Ka, dat is dus een hele moeilijke vraag. Nou ik vind het wel tof dat mensen zich willen inzetten voor Nederland. En dat ze dat lef ook hebben om dat te doen. Omdat ik denk dat je wel vaak wordt beoordeeld of veroordeeld over dat je je wilt inzetten. Maar dat je wel op die manier samen iets kan veranderen in de maatschappij. En omdat we leven in een democratie is het natuurlijk dat er veel verschillende groepen bij elkaar komen en ik denk dat daar dan wel een goede oplossing uit komt. 

M: Wat zou je graag mee willen geven aan je kleindochter?

N: Dat ze zich om mensen begeeft. Zoals je nu in het CDA wil meewerken. Ja, dat is toch ten goede aan de mensen allemaal. Dus dat vind ik heel positief dat je je daarvoor in wilt gaan zetten.

M: Wat is het grootste verschil tussen de politiek van nu en vroeger?

N: Ik vind dat de politiek nu heel erg hard is. Ze schelden en ze doen en het zijn meelopers vaak. Ik vind dat heel erg moeilijk. Vroeger was dat toch een beetje anders. Dan keek je met ontzag naar elkaar. En dat vind ik nu niet prettig. Zeker in de landelijke politiek vind ik dat heel erg. Zoals in de Tweede Kamer..dat vind ik echt vreselijk.

M: Daar komt dan toch misschien weer die individualistische samenleving naar voren. Iedereen voor zijn eigen hachje.

N: Waarom wil je je inzetten voor het CDA in Doesburg?

M: Ik vind het toch wel belangrijk als jongvolwassene om me in te zetten voor jonge mensen. Zij zijn de toekomst van deze wereld, zeg maar. Ik denk dat het belangrijk is hun mening ook te horen. En ik denk dat ik misschien wel een betere aansluiting heb dan de oude mensen op de lijst.

N: Je zet je in voor het CDA. Betekent dat christelijke politiek? Wil je je daarvoor inzetten? 

M: Ja, de C van christelijk vind ik heel belangrijk omdat ik denk dat je daardoor de wereld nog een stukje mooier kunt maken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.