10 juni 2024

Nieuwe toekomst voor centrum Beinum

Tijdens de Raadsvergadering van 29 mei hebben ingestemd met het nieuwe plan voor Centrum Beinum en een motie ingediend over extra veiligheid bij het achteruit inparkeren van de vrachtwagens van de supermarkt. Deze is aangenomen.

Er is al lang gesproken over een nieuw centrum voor Beinum. Onze grootste wijk heeft recht op een fatsoenlijke plek voor boodschappen en plekken voor ontmoeting en ontspanning. Toen wij op 26 november 2019 onze bewonersavond organiseerden in de Beumerskamp, waar bijna 90 bezoekers waren, is er uiterst constructief en betrokken meegedacht over de functie van het centrum in Beinum. Er is toen door ons een nota opgesteld welke op 5 februari 2020 is geagendeerd en besproken in de commissie VROM.

Belangrijke punten daaruit waren:

  • Meer dan 90% van de bezoekers gaf aan geen nieuwe sporthal op de Beumerskamp te willen
  • Liever niet te hoog bouwen, en als het kan groendaken
  • Centrale multifunctionele plek voor ontmoeting ivm de vergrijzing
  • Een grotere supermarkt met bevoorradingssluis voor de veiligheid
  • Levensloopbestendig wonen
  • Rekening houden bij nieuwbouw met mensen die slecht ter been zijn
  • Gemixt woningaanbod
  • Groen
  • Een verlaging van de maximum snelheid naar 30 km/u
  • Veilige fiets- en voetpaden
  • Betere verlichting
  • Parkeren op de Dekamarkt of ondergronds

Tijdens het participatietraject wat is uitgevoerd is er ook volop ruimte gegeven voor inwoners om te reageren. Het is ook goed dat de participatie nog niet voorbij is, maar dat ook bij het inrichtingsplan de bewoners van Beinum betrokken worden. Wat ons betreft is het goed om te bezien hoe omgegaan is met de input en belangen van bewoners van de wijk Beinum. Daarbij vinden we het belangrijk als eerste te constateren dat de vorm van participatie niet die was van een architect. Met andere woorden: we hebben niet gevraagd aan de bewoners om te bedenken wat ze willen met de toezegging dit ook zoveel mogelijk te realiseren. De vorm die gekozen is, is veel meer die van inspraak en meedenken waarbij college en Raad vervolgens gewicht moet geven aan de genoemde belangen en meningen. Wij vinden dat het serieus is omgegaan met deze inspraak.

Zo zien we dat er goed aandacht is voor de verkeersveiligheid in het algemeen. We zien ruimte voor ontmoeting, ook voor ons als CDA een uiterst belangrijk onderdeel. We zien dat er in het ontwerp goed is nagedacht over meer groen. Dat er een gemixt woningaanbod is. Dat er gezocht is naar goede oplossingen voor parkeren. Dat fiets- en voetpaden en bijbehorende veiligheid een goede plek hebben gekregen. Dat de sporthal geen onderdeel meer uitmaakt van het plan, dat hadden we al eerder besloten, maar toch. Dat er een grote supermarkt is bedacht

Toch zijn er enkele onderdelen die uit onze eigen inloopavond zijn opgehaald en ook tijdens de participatie van direct omwonenden zijn gebleken, niet gelukt. Gestapelde woningbouw, tot een detail van 6 woonlagen, zijn toch onderdeel van het plan geworden. En we begrijpen dat dit voor de direct omwonenden geen goed nieuws kan zijn. Ook al hebben we vertrouwen in een goed bouwkundig ontwerp, meerdere woonlagen hebben impact op de omgeving.

Als CDA hebben we getracht goed te begrijpen waarom omwonenden hier bezwaar tegen maken. We hebben met deze mensen fijne en constructieve gesprekken gevoerd. Dat hebben we als positief ervaren en serieus meegewogen in het te nemen besluit. Daartegenover staan belangrijke zaken als het recht van woningzoekenden. De senioren die graag hun te grote huis uit gaan, maar dat niet doen omdat ze vrezen anders uit Doesburg te moeten verhuizen omdat er geen plek is. En het aspect van een rendabel project. Bouwen, bouwrijp maken, slopen, herinrichten… hier zijn grote kosten mee gemoeid. Wil je dan ook nog de auto’s uit het zicht parkeren, wat een gunstig effect heeft op de omgeving, dan zijn daar ook kosten mee gemoeid.

We hebben tevens ingestemd met een belangrijk nieuw perspectief: een nieuwe sportaccomodatie bij zwembad Den Helder. Een belangrijke stap naar een multifunctionele sportlocatie op de Ooi. Al lang een wens van het CDA en iets waar we 5 jaar voor gestreden hebben: een volwaardig centrum voor onze grootste wijk en een sportaccomodatie bij Den Helder.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.