Toekomst stadhuis Doesburg
Het college heeft via een voorstel aan de Raad gevraagd om het Stadhuis in zijn geheel op de markt te plaatsen. Als CDA hebben we begrip voor deze gedachtegang. Voorafgaand aan de vergadering hadden wij onze vragen reeds naar het college gestuurd. Het is hen nog gelukt deze ambtelijk te beantwoorden voor de commissie uit, waardoor we een zeer goed beelden hadden over de mogelijkheden, kosten en aandachtspunten.
Lees onze bijdrage in de commissie:
"Afgelopen zaterdag mocht ik Sinterklaas helpen in het Sinterklaashuis alhier. Naast de enthousiaste kinderen, was ook opvallend hoeveel andere mensen even binnen kwamen glippen. En regelmatig met de vraag: als dit over een jaar verkocht is, kan Sinterklaas hier dan nog wel resideren? Het is duidelijk dat het Stadhuis een geliefd pand is in Doesburg en daar is ook alle reden toe. Het doet ons dan ook deugd dat geïnteresseerden het logisch lijken te vinden dat dit huis ook zolang als nodig een raads- en trouwzaalfunctie kan vervullen.
Deze commissie is voor ons een belangrijke beraadslaging onder het besluit dat we binnenkort moeten nemen. Daarbij benoemen we graag dat we waarderen dat het college ons nu een voorstel voorlegt. Eigenlijk een voorstel om geen keuzes in scenario’s te maken maar vooral om groen licht te geven zodat het pand in de markt gezet kan worden.
In het haalbaarheidsonderzoek en bijgaande informatienota staan tal van argumenten behorend bij de scenario’s. Dat zijn voor ons nog geen argumenten over de keuze van een van de genoemde scenario’s, al vinden we deze wel logisch. Voor het besluit om groen licht te geven voor het in de markt zetten van het gehele stadhuis spelen ook andere argumenten mee, elk met hun eigen gewicht. Zo hebben we als Raad besloten dat opschaling het perspectief voor deze gemeente is. Dit betekent ook dat het bezit van dit stadhuis daarmee betrekkelijker is geworden. Een ander aspect zijn de financiën. We kunnen ons weinig veroorloven en hebben baat bij een goede en snelle overeenkomst. Dit betekent dus dat we het potentiële kopers niet te moeilijk zullen moeten maken. Daarnaast is er nog forse woningnood. Snelheid gaat ook voor woningzoekenden veel betekenen wellicht. Dus niet alleen willen verkopen, maar juist nu realiseren wat je wilt realiseren. En dat zijn woningen voor starters en Doesburgse senioren. Het burgerinitiatief is er al.
En last but not least: we bezuinigen fors en vragen veel van onze inwoners. Dit vraagt ook om goed te kijken waar we zelf mee bezig zijn. Het belang van ons werk is een stuk betrekkelijker dan de 300 k per jaar doen vermoeden. En het is daarom ook bijzonder lastig uit te leggen om hierin met twee maten te meten.
Reeds vanmiddag waren onze vooruitgestuurde vragen reeds beantwoord. Veel dank daarvoor. Ook voor de kwaliteit van de beantwoording. Rode lijn in de beantwoording is voor ons dat er forse kosten bij een splitsing te maken zijn, dat veel andere risico’s bij een nieuwe eigenaar komen te liggen en dat we op misschien wel gemiddeld 1 bruiloft per maand zitten. Daarnaast zijn er nog onzekerheden over subsidies en over de effecten van de opschaling voor het gebruik van dit huis.
Voor het CDA is het daarom belangrijk dat we nu een keuze maken. Nu kunnen we nog autonoom beslissen over de toekomst van dit pand. Nu kunnen we nog eigen voorwaarden meegeven als we willen. Hoe je er ook in staat: Het is belangrijk om het nu te doen.
Naar de raad is volledige transparantie opgenomen. En er is reeds veel met elkaar gesproken. De uitkomst van de workshop is verwerkt en eventuele toekomstige ontwikkelingen wordt al dan niet besloten met de Raad besproken. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het college dit huis spoedig en op welke wijze dan ook prima in de markt kan zetten."