Anne Frankboom
De overwegingen die lagen onder de bijdrage van woordvoerder Paul Hilferink bij de motie van de PvdA m.b.t. het planten van een Anne Frankboom in de gemeente Doetinchem.
We herkennen de symboliek die uitgaat van de plaatsing van de boom.
Tot op de dag van vandaag werken de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog door. Tijdens de oorlog werd iedereen op de proef gesteld en moest men zich af vragen hoe te handelen onder de omstandigheden. Omstandigheden die helaas ook vaak mensonterend waren en tot onmogelijke keuzes leidden. Precies vanwege die keuzes blijven we de oorlog en de slachtoffers die vielen herdenken. Via het herdenken staan we ook stil bij de fundamenten van ons democratisch bestel.
In de gemeente Doetinchem kennen we drie oorlogsmonumenten waar we op 4 mei bijeen komen. Daarnaast hebben we en dat is tamelijk uniek in Nederland, in het Mark Tennantplantsoen meerdere monumenten die de militaire offers die in onze gemeente gebracht zijn herdenken.
We bespreken nu of we een Anne Frankboom willen toevoegen aan het plantsoen. Onze fractie ziet de symbolische betekenis van de boom en het lijkt ons ook een mooi idee om binnen onze gemeente ergens een plek te vinden. Of dat het Mark Tennantplantsoen moet zijn weten we niet zo goed. Die keuze zouden we liever aan de gemeente laten. Er zijn ook andere plekken die heel geschikt zouden kunnen zijn. Denk aan de Anne Frankstraat in Overstegen, Villa Bouchina waar Joodse Nederlanders gedwongen gevangen zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog, of een plek in Gaanderen of Wehl, of nabij een school of wellicht nog ergens anders. Voor ons staat vooral voorop dat we het verhaal achter de boom op de juiste plek binnen de gemeente willen laten landen.
Gelukkig geeft de motie die ruimte ook. Nu weten we dat er al eens sprake geweest is van een monument voor de bombardementen en ook dat er gesproken is over vlaggenmasten en wellicht nog wel meer zijn we benieuwd of het college een visie heeft op de inrichting van het Mark Tennantplantsoen. We willen als CDA namelijk een beetje waken voor een verzameling aan monumenten per motie in het park.
Want de zeggingskracht van het herdenken moet niet overschaduwd worden door onduidelijkheid over wat nu herdacht wordt. En moet dan alles landen in het park, of zijn er ook elders mogelijkheden en hoe voorkomen we dat we steeds per motie een monument toevoegen? En wellicht zit in deze laatste vraag aan het college ook een vraag aan de initiatiefnemer, want waarom is de motie nodig? Had de vraag niet ook aan de gemeente gesteld kunnen worden n.a.v. de ingekomen brieven van vorige maand?
Bron afbeelding: Google Maps