20 februari 2017

Samenwerking bedrijventerreinen West Achterhoek

Samenwerking bedrijventerreinen West Achterhoek.

Als gemeenteraad wordt ons voorgesteld om in te stemmen met het voorstel van de Stuurgroep West Achterhoek tot bijstelling van de grondexploitatie A18 Bedrijvenpark alsmede het voorstel om voorlopig niet over te gaan tot het afwaarderen van de gronden op de 2e fase van het A18 Bedrijvenpark. De bijstelling houdt kortweg in dat de grondprijs, de fasering en de rekenrente worden aangepast.

Gevolg hiervan is dat het verlies van de grondexploitatie oploopt naar 17,7 miljoen en ter compensatie van dit miljoenenverlies de geraamde winst van 8 miljoen van DocksNLD en een voordeel door projectfinanciering ook alvast in dit voorstel zijn opgenomen.

We moeten dus al acht miljoen uit de winst van bedrijventerrein DocksNLD gebruiken om het verlies van het A 18 Bedrijvenpark te compenseren. Als we zien wat het effect is van het voorliggende voorstel, ten opzichte van onze nota financieel risicomanagement, wordt ik daar niet vrolijk van. Afspraak is echter dat we bij de voorjaarsnota, deze nota financieel risico-management actualiseren, dus nog maar even afwachten.

Wij als CDA hameren er altijd op dat het huishoudboekje op orde moet zijn. Zo niet dan moeten we maatregelen treffen. Door dit voorstel treffen we maatregelen, maar ik benader de gemeentelijke financiën vaak als een persoonlijk huishoudboekje. Deze financiële ontwikkelingen zijn voor mij dan ook reden voor zorg.

Als ik het alleen voor het zeggen had, maar gelukkig is dat niet zo, was ik toch maar over gegaan tot het afwaarderen van het noordelijk deel. Reden: niet nog meer kosten maken, omdat wij al zovele miljoenen op andere gronden hebben moeten afboeken.

Vanaf 2010 hebben we maar ongeveer 10% van de aangekochte grond verkocht en jaarlijks moeten we hiervoor tonnen aan rente betalen. Dit drukt naar mijn idee te zwaar op onze grondexploitatie. Uitkomst van onze beslissing heeft echter ook nadrukkelijk gevolgen voor de andere gemeenten. Door de afwaardering van de grond zou dit ook voor hen kunnen betekenen dat men fors moet bezuinigen. Alle raden onderschrijven het belang van het "samen uit is samen thuis" beginsel.

Als CDA wachten wij daarom eerst op de vaststelling van het Regionaal Programma Bedrijventerreinen (RPB) en op regionale afspraken. Misschien moeten wij daarna toch deze moeilijke beslissing nemen, want wij gaan dit niet jaren voor ons uit schuiven, met de gedachte: “Wie na ons komt die red zich wel”.

Montferland wil een tweede deel aanleggen. Ontwikkeling DocksNLD-2 heeft mogelijk consequenties voor ons. Daarom willen wij hen hierbij ook wijzen op het belang van het "samen uit is samen thuis" beginsel. Als DocksNLD-2 wil worden gerealiseerd moet grond van andere terreinen afgeboekt worden. Hoeveel grond hebben wij niet wat hiervoor in aanmerking zou kunnen komen?

Tenslotte hopen wij toch dat de komende jaren alsnog vele bedrijven zich op het A18 Bedrijvenpark zullen vestigen en dit veel werk mag opleveren voor de mensen in de achterhoek.

Misschien worden dan hierdoor onze zorgen ook weggenomen.

Bennie Ernst,
Raadsvergadering 16-2-2017

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.