Windmolens - Ja of Nee?
CDA Druten voor frisse energie!
De gemeenteraad van Druten kiest ervoor om windmolens en zonneparken uit de Lokale Energiestrategie (LES) te halen en die keuze minimaal uit te stellen totdat er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in 2026 komen. CDA Druten had een andere keuze gemaakt.
Goed zorgen voor de aarde als uitgangspunt
Voor het CDA staat rentmeesterschap, dat je goed zorgt voor de aarde, centraal in de keuzes die wij maken. De LES geeft aan dat we in Druten met alleen zonneparken niet genoeg schone energie op kunnen wekken om de lokale doelstellingen te halen. Er zijn minimaal 140 hectare zonneparken of 8 á 9 windmolens extra nodig voor 2040.
Waar we niet voor kiezen
Om de tussentijdse doelen van 2040 te halen kunnen we niet wachten op waterstof of kernenergie. Deze oplossingen hebben een te lange ontwikkeltijd. Zonneparken op landbouwgrond is voor ons geen optie. Agrariërs hebben hun landbouwgrond keihard nodig om met hun bedrijven toekomstbestendig en duurzamer te kunnen ondernemen. Daarnaast hebben we in Druten problemen met ruimte op het energienet (netcongestie). Het verdeelstation in Puiflijk is overbelast en het duurt nog lang voordat Liander deze problemen op kan lossen.
Andere plekken kunnen we goed gebruiken als woningbouwlocaties voor levensloopbestendige woningen en betaalbare starterswoningen. Op bestaande daken kunnen we beter zon-op-dak stimuleren. Wij zetten in op dubbel ruimtegebruik!
Windenergie alleen op plekken waar dat kan
Het CDA kiest ervoor om voor windmolens plekken te zoeken in Druten waar dat kan. Een goede locatie is bijvoorbeeld langs de Maas en Waal weg, of op plekken waar al zonneparken aangesloten zijn op het net. Partijen in de gemeenteraad als Kernachtig Druten stellen de keuze voor windmolens uit, omdat geen windmolens hun verkiezingsbelofte is. Wij maken deze keuze, omdat wij ons verantwoordelijk voelen voor een leefbare aarde voor onszelf en volgende generaties.
Een gezonde energiemix, met zon én wind!
Wij zijn naast oplossingen voor nu ook voor het zoeken naar oplossingen voor na 2040. Waterstof, kernenergie, aquathermie, geothermie en andere oplossingen, zoals opslag van energie, zijn wat ons betreft samen met wind- en zonne-energie onderdeel van een gezonde energiemix. Maar deze oplossingen moeten nog verder doorontwikkeld worden om het land van Maas en Waal van betaalbare groene energie te voorzien.