02 februari 2017

Loting NOS-verkiezingsdebatten verricht

Ja, mensen het gaat nu gebeuren. De verkiezingen komen er aan. 15 maart nog maar enkele weken. Het CDA doet mee met de verkiezingsdebatten. Eerst gaat Jesse Klaver met Onze CDA-er Buma in gesprek. De strijd zal hier niet zo heftig zijn. De partijen hebben veel raakvlakken. Maar dan komt D66 Pechtholt  met Buma van het CDA en dat kan wel eens interessant worden. Immers hier zijn punten als euthanasie, abortus en vrijwillig levenseinde (ouderen) een twistpunt.

 De loting in de studio van de NOS in Den Haag ANP

In het NOS-tv-debat voor de Kamerverkiezingen gaan GroenLinks-leider Klaver en CDA-voorman Buma met elkaar in discussie. Daarna treden Pechtold (D66) en Roemer (SP) tegen elkaar in het strijdperk. Het derde debat gaat tussen Segers (ChristenUnie) en Rutte (VVD) en het vierde tussen Asscher (PvdA) en Wilders (PVV).  In een tweede ronde zijn er nog vier andere een-op-een-debatten. Dan discussiëren achtereenvolgens Buma en Pechtold, Roemer en Asscher, Rutte en Klaver en Wilders en Segers met elkaar. Alle acht partijen mogen één keer een stelling aandragen.

Zetels en Peilingwijzer De partijen werden door een loting aan elkaar gekoppeld. De trekking werd gedaan door Bram Schilham, de chef van de Haagse redactie van de NOS. Vertegenwoordigers van de partijen waren erbij. 

Wie er aan het debat mee mogen doen is voor de helft bepaald door het huidige aantal zetels in de Tweede Kamer en voor de andere helft door de Peilingwijzer van 1 februari, het gewogen gemiddelde van de peilingen. Ook kleinere partijen gaan in debat. Van der Staaij (SGP), Krol (50Plus) en Oosenbrug (Nieuwe Wegen) discussiëren in één ronde met elkaar. Verder treden Thieme (Partij voor de Dieren), Roos (VNL) en Kuzu (Denk) tegen elkaar in het strijdperk. Het NOS-verkiezingsdebat is op dinsdag 14 maart, de dag voor de verkiezingen. Het wordt gehouden in de Tweede Kamer. NPO Radio 1 Er is ook geloot voor het debat in Nieuws & Co op NPO Radio 1 op 24 februari. Daar doen negen partijen aan mee. De PVV heeft ervoor gekozen niet aan het radiodebat mee te doen. In de eerste ronde daar debatteren VVD, SP en SGP met elkaar.

Daarna gaan CDA, D66 en ChristenUnie in discussie. In de derde ronde nemen PvdA, GroenLinks en 50Plus het tegen elkaar op. Ook andere partijen zijn in de uitzending te horen: daar gaat het om opgenomen gesprekken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.