17 februari 2017

Zwevende kiezer stem 15 maart CDA!

'De echte zwevende kiezer? Die is zó 2012'

ANP De zwevende kiezer is helemaal niet zo besluiteloos als soms wordt beweerd. En de groep die wel twijfelt, is een stuk kleiner dan bij de vorige verkiezingen in 2012. Dat concludeert onderzoeksbureau Ipsos.  Uit het onderzoek blijk dat één op de tien kiezers die dit jaar van plan zijn te gaan stemmen nog geen flauw idee heeft wie zijn stem op 15 maart krijgt. Daartegenover staat volgens Ipsos dat bijna de helft van de Nederlanders al wel uit de stemkeuze is: die kiezers hebben een sterke voorkeur voor één partij. Daarnaast is er ook een groep van zo'n 43 procent van de kiezers waar andere partijen nog wel een kans maken, maar waarbij één partij toch in meer of mindere mate de voorkeur geniet. De cijfers staan in schril contrast met die van de vorige verkiezingen in 2012; toen waren slechts twee op de tien Nederlanders zeker van hun partijkeuze.

Voorkeur zwevende kiezer ------------STEM 15 MAART CDA !

Kiezers die een voorkeur hebben voor de PVV zijn het zekerst van hun zaak: twee op de drie huidige PVV'ers heeft een sterke voorkeur voor deze partij en acht andere partijen kansloos, zegt Ipsos. Het minst overtuigd zijn mensen met een voorkeur voor GroenLinks; van die groep geeft de helft aan dat andere partijen nog kans maken. Volgens Ipsos is het belangrijk om te weten waar de zwevende kiezers hun informatie vandaan halen. Wat blijkt is dat verreweg de meeste mensen politiek nieuws volgen op televisie, via nieuws- en actualiteitenprogramma's. Veel kiezers die geen voorkeur zeggen te hebben, informeren zich in mindere mate via deze kanalen. Zij volgen de politiek vaker via internet.

Bronnen zwevende kiezer

Verantwoording van het Ipsos-onderzoek Deze week heeft Ipsos ruim 1100 Nederlandse kiesgerechtigden gevraagd naar de zekerheid van hun politieke voorkeur. In 2012 werd dezelfde vraag ook vier weken voor de verkiezingen voorgelegd aan stemgerechtigde Nederlanders. Mensen die aangaven niet of te gaan stemmen bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn buiten beschouwing gelaten. Bij de steekproef van Ipsos is rekening gehouden met geslacht, leeftijd en opleiding.

Bekijk ook Wat moeten deze zwevende kiezers stemmen volgens de Stemwijzer?

Programma partijen niet altijd in lijn met Stemwijzer Deel dit artikel: 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.