29 maart 2017

Artikel 39 vragen van het CDA: Continuïteit klompenpaden in gevaar.

Artikel 39 vragen van het CDA: Continuïteit klompenpaden in gevaar.

Ontwikkeling van toerisme is een terecht speerpunt van de gemeente Epe. Onder de noemer 100% wildgarantie wil de gemeente zich dan ook graag profileren richting toeristen die onze natuur opzoeken en waarderen. Vorig jaar heeft de raad zich verdiept in deze klompenpaden middels een werkbezoek aan Emst en nader kennis gemaakt met de organisaties achter deze paden, namelijk Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en de lokale organisaties verantwoordelijk voor de klompenpaden in onze gemeente in respectievelijk Emst en Oene. Hier wordt door de inzet van vele vrijwilligers tegen zeer lage kosten een prachtige en voor onze gemeente belangrijke voorziening in stand gehouden. Dat het zo goedkoop kan wil niet zeggen dat het gratis is. Immers de paden hebben onderhoud nodig en daarvoor is geld essentieel.

Een overzicht over de financiën heeft het CDA van de SLG gekregen: - Voor het Loobrinkerpad en het Schaverensepad bekostigt het Emster Belang t/m 2017 jaarlijks de continuïteit van deze klompenpaden met een bedrag van € 1.000 uit een rijksproject. Vanaf 2018 heeft het Emster Belang niet de beschikking meer over deze financiering.

- Voor het Klompenmakerspad heeft de gemeente Epe geen bijdrages gedaan , terwijl SLG wel jaarlijks kosten heeft gemaakt voor de continuïteit van dit klompenpad. Voor de SLG is dit niet langer vol te houden en verwacht de SLG met ingang van 2017 dat deze kosten door de lokale overheid betaald te worden.

- Op 1 juni 2017 lopen de bestaande contracten met deelnemende grondeigenaren af. SLG heeft ambtelijk meermalen gevraagd of SLG voor een aantal jaren continuïteit in de financiering kan krijgen, zodat SLG en lokale organisaties de contracten met deelnemende grondeigenaren kunnen gaan trachten te verlengen/vernieuwen.

- De jaarlijkse kosten voor 2018 en verder zullen € 9.000 (SLG) en € 411 (eigenarenvergoedingen) gaan bedragen. Verder blijft SLG steunen op een grote vrijwilligersinzet m.b.t. een aantal beheertaken voor de begaanbaarheid en bewegwijzering van de klompenpaden. Gezien het bovenstaande vreest de CDA fractie dat zonder een bekostiging vanuit de gemeente Epe de toekomst van de klompenpaden ongewis is. Tevens dat nu het moment is om in actie te komen als gemeente.

Vragen aan het college:

1- Is het college met het CDA van mening dat de klompenpaden een belangrijke functie vervullen in de gemeente Epe voor toeristen (en inwoners)?

2- Is het college van mening dat de gemeente verantwoordelijk is voor de bekostiging van deze paden?

3- Is het college bereid om op korte termijn met de SLG om tafel te gaan om de situatie te bespreken en aan een oplossing te gaan werken?

4- Is het college bereid om in toekomstige begrotingen structureel middelen vrij te maken voor de klompenpaden? 5- Steunt het college initiatieven om tot toekomstige uitbreiding van het aantal klompenpaden te komen?

Namens de fractie CDA gemeente Epe Albert Oortgiesen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.