01 juli 2017

Start Regelluwe Pilot voor Bijstandsgerechtigden

Start Regelluwe Pilot voor Bijstandsgerechtigden

In het kader van de Participatiewet wordt er met een pilot gestart om te onderzoeken welke impact het heeft als de rollen worden omgedraaid. Uitgangspunt hierbij is zelf aan het stuur en op maat. Bij de presentatie waren de wethouders van Oss, Apeldoorn en Epe, maar Renkum en Geldrop_Mierlo doen ook mee. Deze gemeenten hebben er voor gekozen om het traject binnen de participatiewet uit te voeren en niet via een Algemene Maatregel van Bestuur. Het gevolg hiervan is dat er eerder gestart kan worden. De universiteit van Tilburg is nauw bij deze pilot betrokken.

Professor Jac van Klink gaat hierbij uit van het positieve mensbeeld. Om te kijken of dit ook werkt worden er 3 controle groepen opgestart. Doel van het onderzoek is om te kijken wat het effect is als uitkeringsgerechtigden vertrouwen en eigen regie op hun situatie krijgen. Dit is dus vraaggerichte ondersteuning en alleen als het nodig is. Groep1 krijgt bijna geen ondersteuning, groep 2 krijgt ondersteuning op verzoek en groep 3 krijgt dezelfde ondersteuning als nu gegeven wordt. Na 2 jaar wordt er gekeken hoe de verschillende groepen zich hebben ontwikkeld.

Voor Epe betekent dit dat er van de 460 bijstandsgerechtigden er voor 90personen plaats is om mee te gaan doen aan dit onderzoek. Hopelijk zijn de resultaten dusdanig dat het kan worden omgezet in nieuw beleid en dat het landelijk kan worden uitgerold.

Hartelijke groeten, Loes Looman

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.