07 juli 2017

Epe maakt zich wel degelijk zorgen over nieuwe vliegroutes

Zie Facebook CDA over mening CDA vliegroutes. Beantwoording vragen CDA aan het college van B&W 

Epe maakt zich wel degelijk zorgen over nieuwe vliegroutes

fc.epe.nl/FileCap/download.jsp

De beide nieuwe vliegroutes vanaf vliegveld Lelystad die over de gemeente Epe zijn geprojecteerd, baren de gemeente zorgen. Niet alleen vrezen leden van de gemeenteraad en het college de geluidsoverlast, maar vooral ook gezondheidsaspecten, zoals de uitstoot van fijn- en stikstof. De gemeente heeft geen mogelijkheden om bezwaar aan te tekenen, maar gaat wel lobbyen en sluit daarbij aan bij andere gemeenten en de provincie die al kenbaar hebben gemaakt zich te willen verzetten. De gemeente is evenals andere ‘getroffen’ gemeenten en de provincie totaal verrast door de aanwijzing door staatssecretaris Dijksma van de nieuwe vliegroutes.

,,Het proces is niet transparant geweest, dit hebben we niet kunnen weten’’, aldus wethouder Joop van Nuys vanavond in de gemeenteraadsvergadering. In eerste instantie waren de routes meer richting IJssel getrokken en zouden ze niet boven grondgebied van de gemeente Epe lopen. Over de nieuw routes houdt het rijk in het najaar een aantal voorlichtingsbijeenkomsten voor gemeenten en provincies. Epe verwacht dan meer informatie te krijgen over onder meer de gezondheids- en milieuaspecten. De nieuwe routes zijn een gevolg van een uitbreiding van vliegveld Lelystad. Dijksma benadrukte dat er onder meer rekening gehouden moest worden met de druk bevlogen routes naar en van Schiphol en het militair gebruik van het luchtruim.

De drukte in het luchtruim is er onder meer oorzaak van dat de toestellen boven de gehele gemeente Epe op 1800 meter hoogte blijven vliegen. Wethouder Robert Scholten ging nog in op een publicatie van de PvdA, waar zijn uitspraken in de update van dit verhaal ook op zijn gebaseerd. Hij wees er op dat over dit onderwerp is gesproken toen er nog sprake van was dat de routes over de IJssel zouden lopen.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.