18 juli 2017

Nieuwsbrief CDA gemeente Epe

Nieuwsbrief CDA gemeente Epe nr.7 – juli 2017

Bestuursmededelingen

De zomervakanties beginnen weer: tijd voor een paar weken rust en ontspanning. Velen van ons zullen er naar uit hebben gezien: even een poosje niets aan het hoofd ! We worden gevolgd door een voortdurende stroom van informatie in de vorm van e-mails, berichten, memo’s, adviesrapporten en wat al niet. “Recreatie” in de letterlijke betekenis van “herschepping” is daarom een ware kunst geworden. De moeite van het beoefenen waard. Christenen hebben van het Joodse volk de zevende dag gekregen: elke week een moment van rust om in je tuin te wandelen en goede ontmoetingen te hebben. Een waardevol moment van herschepping, opnieuw beginnen. Wat gaan we daar in de lokale politiek mee doen ? Het CDA heeft zich altijd sterk gemaakt voor de zondagsrust. Niet om het christenen naar de zin te maken, maar om voor iedereen een gezamenlijk moment van rust te hebben. Recreatie voor iedereen. Maar de 7*24 uurs economie rukt steeds verder op. Veel mensen ervaren de zondagse winkelsluiting niet als bevrijding, maar als betutteling. Ze willen relaxed kunnen winkelen op zondag. Inmiddels zijn in veel dorpen op de Veluwe de supermarkten op zondag een aantal uren geopend.

Als CDA-Epe praten we momenteel met de inwoners van de gemeente Epe over ons politieke programma voor de komende raadsperiode. Intern discussiëren we over onze waarden en de toepassing ervan, en dus gaat het ook over de zondagsrust. De komende maanden zullen we ons standpunt gaan bepalen. En u kunt nog meepraten, want in augustus zullen we het eerste concept van ons programma aan de leden presenteren. Laat uw stem horen !

Namens het bestuur, Egbert Dijkgraaf

Vitaal, slim en uitnodigend In april 2016 maakte Epe een economische visie. Daarmee schetst Epe een ambitieus toekomstbeeld voor 2025. Hoe zijn wij over acht jaar (nog) vitaler, slimmer en uitnodigender? De ontwikkeling van Cleantech in Epe speelt een belangrijke rol in deze toekomstvisie, net als de plaats van Epe in de Cleantech Regio. Regionale doelstellingen sluiten prima aan op onze ambities: een schone leefomgeving, schoon vervoer, meer cleantech banen, minder afval, energietransitie, innovatie en een goede match tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Epe wil een aantrekkelijke gemeente te zijn om te wonen, te werken en te recreëren. Daaraan hebben we afgelopen jaren flink gewerkt. Ook kreeg het centrum van Epe een kwaliteitsimpuls. Zowel het openbaar gebied als de bebouwde omgeving is aangepakt, met aandacht voor Cleantech oplossingen. Binnenkort is Vaassen aan de beurt. Ook zijn er weer woningbouwplannen: doorstroming komt op gang en dat leidt tot ontwikkeling van duurzame, kwaliteitsvolle woningen en herontwikkelingen. Kennisontwikkeling en Cleantech opleidingen hebben een belangrijke plaats in de economische visie van Epe voor 2025. De gemeente wil succesvolle initiatieven uitrollen om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar af te stemmen. Regionale samenwerking in de Cleantech Regio biedt en versterkt het hiervoor benodigde netwerk. Alleen samenwerking brengt ons verder; ontwikkelingen stoppen immers niet bij de gemeentegrenzen. Het is mooi om te zien dat er ook in de andere regiogemeenten hard wordt gewerkt om Cleantech zowel lokaal als regionaal steeds beter in te bedden. Werken in en aan de Cleantech Regio krijgt bij ons lokaal ook vorm met de aanstelling van een accountmanager Bedrijven. Die timmert proactief aan de weg en stimuleert ook (Cleantech) bedrijvigheid. Er zijn al mooie voorbeelden. Neem de opening van het grootste Europese zonnepark van Tempress in Vaassen, dat is uitgerust met zonnepanelen die aan beide kanten actief zijn en zon ‘vangen’. VMI in Epe is wereldwijd marktleider op het gebied van innovatieve systemen voor de rubber- en bandenindustrie. En de rioolwaterzuivering in Epe is de eerste ter wereld die het publieke afvalwater op de praktijkschaal volledig zuivert met de Nereda-technologie, die minder energie, minder chemische stoffen en minder ruimte vereist. Ook een kleinere gemeente als Epe kan dus een grote bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Cleantech! Dat laten we volgend jaar ook zien, als wij samen met Voorst het congres Cleantech Tomorrow organiseren.

Hartelijke groet, Erik Visser Wethouder Jeugd en Jeugdzorg,

Participatie, Economie en Arbeidsmarkt, Onderwijs van de gemeente Epe Perspectiefnota 2018-2021 De perspectiefnota is altijd een belangrijk moment om richtinggevende uitspraken te doen, die meegenomen kunnen worden bij het opstellen van de begroting voor de komende jaren. Deze perspectiefnota geeft 4 nieuwe relevante ontwikkelingen aan en gaat in op lopende onderwerpen waarbij cruciale beslismomenten voor de raad liggen. Ik zal eerst de visie van het CDA behandelen en vervolgens ingaan op de ingediende amendementen en motie.

Het CDA hecht veel waarde aan jeugd en het onderwijsveld. Goede onderwijslocaties geven een positief signaal af. De onderwijshuisvesting moet goed op orde zijn. Daarnaast is een expertisecentrum dicht bij huis een hele aanwinst voor onze gemeente. Nieuwe combinaties en verbindingen kunnen daardoor ontstaan en geven mogelijkheden tot ontwikkeling en groei.

Het centrum van Vaassen heeft duidelijk een facelift nodig en de plannen zijn nu in de afrondende fase. Nu moeten we ook voldoende middelen beschikbaar hebben om die plannen ook te realiseren. Meer beleving , aangenaam winkelklimaat en goede voorzieningen moeten er komen. De precario opbrengsten zijn een mooie meevaller. Het CDA vindt dat de inwoners gecompenseerd moeten worden voor de extra lasten. Dit hoeft wat ons betreft niet met terugwerkende kracht naar het begin van de invoering van de heffing ! Dit geeft ook weer besparingen voor de toekomst. Voor het CDA zijn investeringen in de samenleving zoals hierboven benoemd maar ook de zoektocht naar het ondersteunen en vinden van nieuwe vrijwilligers van groot belang.

De gemeente trekt zich steeds verder terug en de regiorol krijgt steeds meer vorm, dit heeft gevolgen voor iedereen. Investeren in een samenleving waarbij we samen een goede balans vinden en een mooi evenwicht is voor het CDA belangrijker. De verplaatsing van de raadzaal was voor het CDA wel een moeilijk punt. Enerzijds de kosten en de huidige raadzaal, anderzijds de nieuwe multifunctionele ruimte maar nog steeds met de pilaren. Ook de brief van de voorzitter van de OR hebben wij in onze overweging meegenomen. Wij begrijpen zijn beweegredenen maar als CDA zijn wij van mening dat de overheid er voor de inwoners is en niet andersom. Vanuit dat perspectief zouden wij nog veel meer naar buiten moeten en onze inwoners moeten opzoeken. De wethouder heeft wel aangegeven dat er nu ook al gebruik wordt gemaakt van andere ruimten buiten het gemeentehuis, maar wat het CDA betreft zou dat nog veel meer moeten gebeuren! Als wij nu die multifunctionele ruimte zouden creëren haalt dat de creativiteit om nieuwe wegen te vinden onderuit.

Vaak vragen wij aan onze inwoners om out off the box te denken, laten wij daarin dan het goede voorbeeld geven en dat zelf ook doen! Dat is de reden om het amendement mee in te dienen. Het amendement wordt ingediend namens Gemeente Belangen, Groen Links, CDA, VVD, CU/SGP en Lijst Koman . Deze partijen vertegenwoordigen 15 van de 23 zetels in de raad.

Dan ten aanzien van de motie van de VVD ten aanzien van het instellen van een sportfonds ten behoeve van de sportnota voor cofinanciering . Dhr. Cramer , ook wij hebben nog een heel wensenlijstje zoals een oplossing voor het wijkgebouw Oosterhof, de klompenpaden, goede ondersteuning voor de vrijwilligers en mantelzorgers, oplossing ten aanzien van eenzaamheid maar het gaat te ver om daar allemaal moties voor in te dienen. Graag zien wij dan ook dat er bij de begroting een integrale afweging wordt gemaakt.

Verrassend was de reactie van Nieuwe Lijn, die aangaf naast het coalitieprogramma verder geen wensenlijstje te hebben. Ook de reactie van wethouder Scholten op de inbreng van de partijen was bijzonder aangezien hij expliciet aangaf dat zolang hij geen motie of amendement had hij zich niet geroepen voelde om wensenlijstjes mee te nemen. Als gevolg van deze uitspraak voelen diverse partijen waaronder het CDA zich toch geroepen voor de komende raadsvergadering nog moties in te dienen. Wordt vervolgd…………..

Met vriendelijke groeten, Loes Looman-van Breen

Keizershof Oene, grens doorbrekend samen leven. Op vrijdag 9 juni hebben de bewoners van de Keizershof hun appartementen gebouw officieel geopend in bij zijn van familie, buurtbewoners, wethouder, investeerders en de bestuurders van beide zorg organisaties. Sinds oktober 2016 zijn de bewoners begonnen met het inrichten van hun eigen appartement. Langzaam vulde Keizershof zich met bewoners en begeleiding. Keizershof is ontstaan vanuit de overtuiging dat mensen zorg, ondersteuning en begeleiding moeten kunnen krijgen zo dicht mogelijk bij de plek waar zij zich mee verbonden voelen. Op die manier blijven sociale verbanden intact, blijft redzaamheid zo veel mogelijk behouden en blijven mensen onderdeel van de gemeenschap.

Keizershof is dan ook een woon zorg vorm voor in eerste instantie mensen die economisch, sociaal of emotioneel verbonden zijn met het dorp Oene. Woon Zorg Unie Veluwe en de Passerel vinden elkaar in de visie dat de zorg en ondersteuning van het individu centraal staat. In de praktijk betekend dit dat de medewerkers van WZU Veluwe en de Passerel staan voor het leveren van goede zorg en dat kwaliteit van leven een belangrijke meetlat is. De zorg en ondersteuning wordt geboden om de bewoners zo lang mogelijk in hun eigen woning fijn en veilig te laten wonen. Het gebouw Keizershof bestaat uit 24 appartementen. 12 appartementen worden bewoont door bewoners van de Passerel, mensen met een verstandelijke beperking. De andere 12 appartementen zijn aangeboden via de WZU Veluwe. Wat je merkt als je bij de Keizershof bent is dat er verbondenheid is. Men kent elkaar van vroeger, kennen de families en zij kennen elkaars verhalen. Hierdoor is de onderlinge acceptatie groot en respecteert men elkaar en waar nodig helpen ze elkaar. De bewoners hebben met elkaar zeggenschap over de twee gezamenlijke ruimten. Zij hebben daar hun huis en spelregels gemaakt. Overdag worden deze ruimten gebruikt voor de ontmoeting en dagbesteding en ‘avonds worden de ruimten gebruikt voor ontmoeting en recreatieve activiteiten. Het terrein en het gebouw wordt door de bewoners zelf in gezamenlijkheid onderhouden. Zij worden daarbij ondersteund door de medewerkers. Afgelopen 9 juni was er groot feest rondom Keizershof. Aan de Houtweg in Oene werd het appartementen gebouw geopend, binnen waren er rondleidingen en achter was het plein van de ontmoeting. Hermien van Elst, fractievolger CDA. Bestemmingsplan buitengebied Grolleman Als raadslid kom je veel bijzondere en leuke mensen tegen. Ook kom je af en toe in situaties terecht die de moeite waard zijn om te delen. Een van deze situaties deel ik graag me u. Eerder hebben we u al verteld over het bestemmingsplan buitengebied. Dat is een bestemmingsplan wat de ruimtelijke ordening regelt voor een heel erg groot gebied in onze gemeente. Een groot gebied met veel betrokkenen zorgt natuurlijk ook voor veel ophef. We hebben veel telefoontjes gehad en met mensen gesproken. Een bewoner die dit deed blijft ons nog altijd bij. Het gaat over meneer Grolleman in Oene. Hij heeft een kwekerij.

Meneer Grolleman wilde graag een gebouw neerzetten. In dat gebouw kon hij het toilet maken en kon hij de bestrijdingsmiddelen achter slot en grendel zetten. Zowel het toilet als het af kunnen sluiten van de bestrijdingsmiddelen moesten gebeuren om te voldoen aan de wet- en regelgeving. In het voorlopig bestemmingsplan was dit gebouw niet opgenomen. Meneer Grolleman kon geen gebouwtje bijbouwen en daarom ook niet voldoen aan de wet- en regelgeving. Hij was bang dat hij niet verder kon met zijn kwekerij, wat natuurlijk behoorlijke gevolgen zou hebben. Hij vertelde dit aan ons en wij gingen naar de gemeentelijke ambtenaar. Aangekomen bij de ambtenaar was het verhaal helder, meneer Grolleman had een agrarische bestemming op een groot deel van zijn grond. Op die agrarische bestemming mocht niet gebouwd worden. De grond die niet agrarisch bestemd was had een bouwblok. Maar er stond al een gebouw op dat bouwblok en nog een gebouw was niet mogelijk. We willen geen verdere verrommeling van het buitengebied. Meneer Grolleman had ons gezegd dat er geen bebouwing stond, dus wij snapten niet zo goed hoe de ambtenaar aan de informatie kwam dat er wel een gebouw stond op het perceel. We moesten maar eens op locatie gaan kijken. We splitsten ons op. Zwier ging naar Oene naar meneer Grolleman, ik bleef op het gemeentehuis. In Oene aangekomen belde Zwier mij op en hadden we contact via facetime. Zo konden wij in het gemeentehuis precies zien hoe de kwekerij van meneer Grolleman erbij lag. Zwier liet ons zien waar het gebouw stond. Dat bleek helemaal geen gebouw te zijn, maar een ronde kas die uit zacht plastic bestond. Dit was dus helemaal geen gebouw. Op de luchtfoto die gebruikt wordt voor het bestemmingsplan leek het een gebouw. De ambtenaar zag ook dat dit geeb gebouw was en pakte snel de voorschriften van het bestemmingsplan erbij. Daarin stond dat een plastic kas niet aangezien wordt als een gebouw. Feitelijk stond er nog geen bebouwing op het terrein van dhr. Grolleman. Dat betekende dat er dus nog wel een gebouw gebouwd mocht worden, maar waar zou dat dan moeten? Niet op grond die een agrarische bestemming heeft. Op de grond met het bouwblok stond al de plastic kas. De ambtenaar kwam snel met een oplossing. Als de grond onder de kas zou agrarisch zou worden en het bouwblok iets verplaatst, dan kon dhr. Grolleman gewoon zijn gebouw bouwen. Direct werd dit voorstel aan meneer Grolleman voorgelegd. Hij stemde via facetime in met het idee.

De raadsvergaderding die de dag erna was, werd het voorstel ingediend door de wethouder en door de raad goed bevonden. De wijziging was opgenomen in het bestemmingsplan en kon gewoon de procedure in. Meneer Grolleman moet nog even wachten tot het hele bestemmingsplan definitief is. Daarna kan hij beginnen met bouwen. Dat was weer een interessante middag, waarvan ik u graag verslag doe!

Hartelijke groet, Bertie Hendriks

Bedrijfsbezoeken

De afgelopen maand zijn we op bezoek geweest bij twee interessante bedrijven binnen onze gemeentegrenzen. Ik vertel u hier graag over! Ten eerste zijn we op bezoek geweest bij de Bolster aan de Oude Oenerweg in Epe. Dit bedrijf is van oorsprong een groentebedrijf. Opa en oma Vosselman kweekten de groente en verkochten deze aan huis. Inmiddels is het een internationaal bedrijf in zaadveredeling. Het veredelen van zaden zorgt ervoor dat eigenschappen worden beïnvloed. Het is een familiebedrijf, pa en zijn zoons runnen het bedrijf. De zaden die veredeld worden zijn allemaal biologische zaden.

Ik was onder de indruk van wat daar binnen allemaal gebeurde. Zo waren er heel veel verschillende zaden in verschillende verpakkingen. De verpakkingen waren in het Nederlands, Duits en Engels. De Bolster exporteert veel naar het buitenland. Ook was er een enorm grote cel die afgesloten kon worden. Hierbinnen is de luchtvochtigheid laag en ook de temperatuur is laag. In deze cel worden de nog niet verpakte zaden bewaard. De prijs van zaden verschilt heel erg. Zo zijn pompoen zaden heel goedkoop, de zaden van een specifieke tomaat waren erg aan de prijs. Wat een verschil. De Bolster wil uitbreiden. Er moet meer ruimte komen voor opslag. Hiervoor moet een nieuwe loods gebouwd worden. Aan de raad werd in de raadsvergadering vast gevraagd of we hiermee in wilde stemmen of niet. Een bedrijfsbezoek is dan altijd handig om een beeld te vormen. Lastig is dat het bedrijf op een steenworp afstand van het bedrijventerrein is gevestigd. Is het dan niet beter om het bedrijf te verplaatsen naar het bedrijventerrein? Dat was wel een beetje mijn idee voordat we op bezoek gingen. Een bedrijf hoort daar eigenlijk niet. Maar eenmaal het bedrijf gezien hebbend, snap ik wel dat verplaatsing zo veel geld kost, dat het niet haalbaar is. Daarom hebben we gevraagd naar regulering van de verkeersstromen en naar de landschappelijke inpassing van de loods. Op die manier is de overlast voor omwonenden beperkt.

Vervolgens reden we naar de Agro in Emst. U kent het vast, op weg naar het Kievitsveld die hoge silo’s midden in de weilanden. Hier maken ze op basis van allerlei restproducten organische meststoffen. Ook dit bedrijf zit hier op basis van het verleden. Ooit zat hier een meelfabriek aan de oude spoorlijn. Dat is nu geworden tot dit bedrijf die naar meer dan 45 landen haar meststoffen exporteert. Deze meststoffen worden gemaakt van restproducten. Toen wij er waren kwam er een vrachtwagen met dopjes van de koffiebonen aan. Eerder was er een vrachtwagen geweest met gedroogd kippenmest. Allemaal voorbeelden van reststoffen die in Emst worden gemaakt tot grondverbeteraar. Mooi hè, dat dit hier allemaal kan? Dit bedrijf wil haar bebouwing uitbreiden op eigen terrein. Het bedrijf bestaat uit een aantal oude gebouwen. Tijdens het productieproces is er veel beweging tussen de verschillende gebouwen. Dit gaat ten kosten van de efficiency natuurlijk. De hoge silo’s ontsieren het landschap, daar zijn we het allemaal mee eens. Het liefst zou je dit bedrijf verplaatsen naar het Eekterveld. Maar de investeringen die zijn gedaan kunnen daar nooit meer terugverdiend worden. Dit is geen optie dus. Laten we als gemeente trots zijn op deze bedrijven. Trots dat zulke mooie bedrijven zich bevinden binnen onze gemeente!

Hartelijke groet, Zwier van de Weerd

Sterke Samenleving

Op 20 juni zijn Dick Konijnenberg en ik naar een bijeenkomst in Harderwijk geweest over een sterke samenleving. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Provincie Gelderland en was de derde op rij om te kijken wat er nodig is voor een sterke samenleving en hoe de leefbaarheid verhoogd kan worden. De inzet van de vele vrijwilligers in onze samenleving is van groot belang. Sportverenigingen, culturele en maatschappelijke organisaties, maar ook kleinschalige initiatieven zijn vaak niet mogelijk zonder deze vrijwillige inzet.

Het CDA streeft een samenleving na waarin voorop staat wat je aan de samenleving bijdraagt. Vrijwillige inzet - voor bijvoorbeeld de lokale sportvereniging, het dorpshuis, de scouting enzovoorts - leidt tot een sterkere Gelderse samenleving, tot een leefbare Gelderse samenleving. Gelderland heeft een programma Leefbaarheid. Het doel van het programma is de sociale verbondenheid in de Gelderse samenleving te bevorderen. Dit vooral door het steunen van bewonersinitiatieven, waarbij mensen met elkaar activiteiten ondernemen in hun directe leefomgeving. Eerst was er een inleiding door Marlin Holbrink, die een omslag in haar leven had gemaakt. Zij heeft een goede betaalde baan opgezegd om vervolgens als vrijwilliger aan de slag te gaan bij het Platform AZC in Harderwijk. Heel bijzonder hoe zij de verlichting had ervaren en nu als een “vrij williger” haar inzette voor haar naaste. Ze had ook twee asielzoekers meegebracht die voor een muzikaal intermezzo zorgden. Heel erg mooi, wat konden die zingen! De volgende vragen kwamen aan de orde:

1. De overheid vraagt veel van vrijwilligers: wat kan de overheid doen ter ondersteuning van de vrijwilligers?

2. Vrijwilligerswerk mag nooit betaald werk vervangen

3. Waardering voor je vrijwilligerswerk,waaruit blijkt dat

4. Wanneer stop ik als vrijwilliger?

5. Vrijwilligerswerk draagt bij aan het vergroten van mijn sociaal netwerk;

6. Waar loop je tegenaan als mantelzorger?

Mogelijkheden om vrijwilligers te vinden en te binden:

1. Verminder de regelgeving en maak het gemakkelijker

2. Spreek waardering uit en zet vrijwilligers in het zonnetje (vrijwilliger van het jaar)

3. Koppel cultuur aan vrijwilligerswerk, zoals in Duitsland en erken het belang ervan

4. Maak reclame en geef goede voorlichting om meer om te zien naar de mensen om je heen

5. Spreek niet van professional versus vrijwilliger, maar van beroepskracht versus vrijwilliger

6. Leg meer de focus op “het zijn” in plaats van “de heb” en toon het respect dat zij verdienen

7. Organiseer een sportplatform waar de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en zorg dat er verbindingen ontstaan;

8. Wijs de verenigingen erop dat er de mogelijkheid is van een gratis VOG. Verklaring Omtrent Gedrag

9. Creëer een ontmoetingsplek waar de diverse vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten

10. Zorg voor goede scholing en opleiding en ga voor kwaliteit! Al met al een zeer waardevolle avond met mooie discussies en genoeg om over na te denken en mee te nemen naar ons eigen verkiezingsprogramma.

Hartelijke groeten, Loes Looman

Eerste enthousiaste groep doet mee en denkt mee met het lokale CDA verkiezingsprogramma.

Zoals aangekondigd is het CDA met betrokken inwoners in gesprek. Tijdens deze avonden wordt gepraat over onderwerpen voor het verkiezingsprogramma voor de komende verkiezingen voor de gemeenteraad. Ruim 20 deelnemers kwamen naar de eerste bijeenkomst op 12 juni in de Rank. Er werd in 3 groepen gediscussieerd rondom de thema’s sociaal domein; leefbaarheid, ruimte, duurzaamheid en bedrijvigheid, werk en bestuur. De avond stond onder leiding van CDA voorzitter Egbert Dijkgraaf en raadslid Albert Oortgiesen. In een fijne, open en intensief gesprek werden veel punten besproken, zoals:

• Centrum Vaassen is vrijdag en zaterdag een winkeldorp, de andere dagen een boodschappendorp

• Het centrum Vaassen compact maken door winkels te verplaatsen met EU subsidie?

• Beter onderhoud van het groen en de fietspaden.

• Wat te doen om een energieneutrale gemeente te worden?

• Een actieplan voor digitalisering.

• Over grenzen kijken in het onderwijs.

• Koppeling van groepen zoals jeugd en eenzame mensen

• Is de zondagsopenstelling een verantwoordelijkheid van de ondernemers? Moeten de winkels open voor de vele toeristen?

• Professionalisering van de communicatie vanuit de gemeente zodat de goede informatie naar de juiste mensen gaat.

• De tijdelijke precarioopbrengsten niet tijdelijk teruggeven maar investeren in de samenleving.

• Groene speelvoorzieningen voor kinderen De deelnemers waren erg enthousiast en het CDA is blij met de vele ideeën die gebruikt worden in het verkiezingsprogramma.

Hartelijke groet, Albert Oortgiesen

Bezoek Eerste Kamer Op 21 juni zijn we met 18 CDA-vrouwen uit Gelderland naar de Eerste Kamer geweest.

We werden daar ontvangen door Maria Martens. De Eerste Kamer en Tweede Kamer zullen de komende 5 jaren grondig verbouwd en gerestaureerd gaan worden, dus dit was de laatste kans alles in oude glorie te bewonderen. Na een rondleiding met uitleg over de schilderijen en de functies van de diverse kamers kwamen we in de Eerste Kamer. Echt leuk om te horen hoe in het verleden besloten werd om meer ruimte te creëren voor het publiek en daartoe werd een oude spoorbrug ingezet als balkon. Ook de uitleg van de schilderijen aan het plafond die al onze belangrijkste handelspartners weergeven en het toezicht dat wordt gehouden door de Kinderen van Staat gaat allemaal meer leven met uitleg erbij. Verassend was ook dat partijgenoten niet allemaal bij elkaar zitten. Het CDA heeft 12 zetels die schuin tegenover elkaar liggen. Onderling overleg tijdens een vergadering is dus niet mogelijk. De vergaderingen zijn altijd op dinsdag en je kunt er gewoon heen als bezoeker. Van tevoren reserveren is niet mogelijk, er zijn maximaal 32 plaatsen beschikbaar. Wel altijd identiteitspapieren meenemen, anders kom je er niet in.

Na de rondleiding zijn we met Maria Martens in discussie gegaan over “voltooid leven” en donorregistratie. Beide onderwerpen staan op de agenda van de Eerste Kamer. Ten aanzien van de donorregistratie rees de vraag over hoever mag je gaan als overheid. Mag je bepalen dat iedereen die niet reageert op de oproep om je te laten registeren automatisch donor wordt? Ook de handelswijze uit Spanje en België werd naast die van ons gelegd. De meningen waren verdeeld, en er ontstond een bewogen discussie.

Al met al een zeer boeiende dag! Echt de moeite waard om lid te zijn van het CDAV.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.