18 augustus 2017

De scholen beginnen volgende week weer!

De scholen beginnen volgende week weer!

Vanaf 21 augustus beginnen de scholen weer. Pas dus op voor kinderen die weer enthousiast op de fiets stappen om hun klasgenoten te begroeten en hun vakantieverhalen uitwisselen. Kinderen zijn impulsief, vaak afgeleid, doen soms onverwachte dingen en hebben een beperkt besef van gevaar. Ook brugklassers lopen een groter risico als zij met hun fiets op pad gaan. Zij moeten vaak verder fietsen dan toen ze nog naar de lagere school gingen. Bovendien kennen ze de route nog niet zo goed.

Let dus extra goed op!

Volgens Verkeers Educatiepunt raken kinderen vooral in de eerste drie maanden na de zomervakantie vaker betrokken bij een ongeval: de kans op een ongeluk is dan dertig procent groter. „Dat komt door hun onervarenheid in het verkeer en doordat automobilisten in de spits niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen”, aldus Verkeers Educatiepunt. Wat kun jij doen? Als verkeersdeelnemer kun jij zelf veel doen om het verkeer veiliger te maken.

Kinderen kunnen onvoorspelbaar reageren: houd daar rekening mee door bijvoorbeeld extra afstand te houden. Houd je aan de maximumsnelheid: rijd 30 km/u in een woonwijk. Ga op tijd van huis: dan hoef je je niet te haasten en kun je beter opletten. Denk aan scooters en brommers op de rijbaan. Wat kun je als ouder doen? Kinderen zijn niet volledig overgeleverd aan de alertheid van andere verkeersdeelnemers.

Zelf kunnen jullie ook bijdragen aan een veilige verkeersomgeving. Ga voordat het nieuwe schooljaar begint eens samen op pad om de route naar school te verkennen. Daarbij geldt: de kortste route hoeft niet altijd de meest veilige optie te zijn. Leer ze de belangrijkste verkeersregels.

Geef zelf het goede voorbeeld. Zorg voor een goede fiets dat past bij de lengte van het kind. Hoewel het erg verleidelijk kan zijn, wordt het afgeraden om kinderen met de auto naar school te brengen. Zo voorkom je namelijk de verkeerschaos rondom scholen, de zogenaamde ‘ouderfile’.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.