06 november 2017

Begroting CDA-Epe

Geachte voorzitter, beste collegeleden, collega raadsleden, mensen op de tribune en de mensen die thuis meeluisteren. Wij hebben een klein kadootje voor iedereen in de raadszaal. Mijn collega’s van de fractie delen het kadootje aan het eind van mijn betoog aan u uit. Het is een kaartje met daarbij wat dropjes. Op het kaartje staat: ‘Geen evaluatie van het verkeersplan in Vaassen, het zou verboden moeten worden! ’ . De dropjes zijn autodrop en een dropje is in de vorm van een paaltje. Het bekende paaltje wat neergezet is in de Dorpsstraat om ervoor te zorgen dat de auto’s niet verder rijden. Wij hebben er inmiddels een traditie van gemaakt om tijdens de algemene beschouwingen iets aan te bieden aan u, een kleinigheid, een plagerijtje.

Dit jaar is het dit kaartje, dit kaartje is een plagerijtje in de richting van NL, de PvdA en GL, Zij vonden het vorig jaar niet nodig om onze motie te steunen waarin wij opriepen tot evaluatie van het verkeerscirculatieplan na de inrichting in het centrum van Vaassen. Maar met dit kaartje willen we ook iets heel anders zeggen. Ten eerste symboliseert dit kaartje de manier waarop wij heel graag met inwoners om willen gaan, ook wel burgerparticipatie genoemd. Wij willen graag in overleg met onze inwoners en het gesprek aangaan en bovenal wil het CDA dit in een zo vroeg mogelijk stadium doen.

Ten tijden van de planvorming van het centrum van Vaassen en toen het verkeerscirculatieplan werd vastgesteld, dit was rond november vorig jaar, was er veel onrust onder de ondernemers van Vaassen. Was dit wel de goede keuze van het college en vinden de klanten onze winkel nog wel? Dat waren vragen die speelden en er eigenlijk nog steeds zijn. Het CDA heeft toen veel contact gehad met een afvaardiging van de ondernemers uit Vaassen en samen met hun hebben we de motie die we toen hebben ingediend opgesteld.

Om u even een inkijkje te geven in het werk van onze fractie, het was een avond met heel veel bellen, goed luisteren en zorgvuldig formuleren. Deze tekst weer terugleggen aan de ondernemers en tegen een uur of 1 in de nacht was de motie klaar zoals u hem nu kent. Meedenken van de inwoners, in dit geval de ondernemers en samenwerken tussen fractie en inwoners, dat is wat wij nu al heel graag en veel doen. We zien dit ook graag wat meer hier in het gemeentehuis. Formeel klopt het allemaal, maar iets meer empatisch vermogen en vroegtijdig betrekken zou veel winst aan beide kanten op kunnen leveren. Wethouder Visser heeft dat wel gedaan, kijk naar de nota minima en armoede en de economische visie, hierbij zijn de inwoners en organisaties voldoende betrokken en hebben ze invloed gehad. Er zijn meerdere stappen op de zogenoemde participatieladder gezet.

Wij als CDA hebben de stappen wel verder gezet en we zouden graag willen dat het college dit het laatste jaar, maar ook de periodes erna, dit zo veel mogelijk doet. Betrek inwoners zoveel mogelijk vroegtijdig bij de besluitvorming en kijk of je samen de randvoorwaarden kunt bepalen. Zij hebben immers heel erg veel lokale kennis! De tweede reden dat we dit kaartje hebben gemaakt is dat wij heel blij zijn met de voortvarendheid t.a.v. de inrichting van het dorpsplan van Vaassen. En dat mede door de extra inspanning van de burgemeester ook nog gelukt is om extra middelen uit Arnhem te krijgen voor de inrichting is super. We zijn erg benieuwd naar het resultaat. Maar, geacht college, blijf de inwoners betrekken bij de planvorming en misschien ook wel bij de uitvoering in een zo vroeg mogelijk stadium.

Dat is de dialoog die we zoeken. Goed, we zijn bij de begroting aangekomen, wat ons betreft een prima stuk. We willen dan ook onze waardering uitspreken naar de ambtenaren die de begroting hebben gemaakt. Waar wij het meest blij mee zijn is de enorme investering in het onderwijs in onze gemeente, bijna 7 miljoen. De RSG € 4,7 miljoen om het gebouw up to date te krijgen, de Krugerstee € 2 miljoen waarbij er ook een integraal kindcentrum komt, de van der Reijdenschool een experticecentrum en het Mosterdzaadje om de verdere groei op te vangen. Op deze manier kunnen we vrijwel alle kinderen goed onderwijs bieden in fijne schoolgebouwen in hun eigen wijk en in ieder geval in de eigen gemeente. Ook zijn we erg tevreden met de middelen die zijn vrijgemaakt voor een nieuw onderkomen voor sportverenigingen Regio `72 en CVO en wijkvereniging Oosterhof.

Als CDA hebben wij middels een motie hier aandacht voor gevraagd en wij zijn blij dat nu ook de benodigde middelen in deze begroting worden opgenomen. In de begroting is ook geld opgenomen voor een groot aantal kleine zaken, ik noem er een paar op:

• Subsidie voor omroep 794, dit naar aanleiding van een amendement van het CDA in 2016

• Op initiatief van het CDA staat de Blijverslening voor ouderen structureel in de begroting

• Snelheidsbeperkende maatregelen voor de Eperweg in Oene, hiervoor heet het CDA een motie ingediend

• Bezuiniging van het hertenkamp in Epe wordt geschrapt, de voorgenomen privatisering gaat niet door

• Er komt geld voor lokale bewegwijzering

• Er komt extra geld voor moeilijk te bemiddelen werkeloze mensen, zodat ze maximaal kunnen mee-participeren door weer te gaan werken De huidige begroting laat zien dat de afgelopen 3 ½ jaar door het huidige college heel veel gedaan is. Deze begroting zorgt er naast een paar grote thema’s, er vooral voor dat de laatste onderdelen uit het collegeakkoord uitgevoerd kunnen worden. Het college heeft de afgelopen 3 ½ jaar veel werk verricht, we kunnen het toch niet laten om een paar successen te noemen:

• Realisatie van de Hezebrink in Emst- in 2018 hopen de mensen uit Emst dit schitterende gebouw te openen. De Hezebrink is een gebouw wat weer jaren mee kan en waar iedereen in Emst vast veel plezier aan zal beleven.

• De reconstructie van de Klaarbeek- deze schitterende wijk in Epe is nu heel snel gerealiseerd en de verkoop en de verhuur van deze woningen lijkt net zo snel te gaan. Het is een populaire wijk waar het heel prettig wonen is voor veel verschillende mensen.

• Het behoud van de Bongerd in Oene is door creatief denken van de ambtenaren en de wethouder gelukt. Door de school te koppelen aan de Zuukerschool onstaat er een school met voldoende leerlingen, alleen dan op 2 verschillende locaties.

• Lokale bedrijven zijn volop bezig met verduurzaming en zijn enthousiast over de werkzaamheden van de Cleantech regio. De cleantech regio zorgt voor een netwerk van bedrijven die met elkaar hun werkzaamheden willen verduurzamen en inzetten op schone technologisch hoogstaande ontwikkelingen

• Blij zijn we met de aanpak van het Martinusplein hier voor het gemeentehuis.

• We vinden het ook een succes dat de gemeente niet wil investeren in het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal. Wat ons betreft staat de investering die gedaan moest worden niet in verhouding tot het profijt wat wij als Gemeente Epe zouden hebben. Verstandig dat het college recent heeft gezegd dat we hier niet in investeren. Dat zou wat ons betreft geld in het water smijten zijn

. • Vrijwilligers zijn een spil in onze samenleving. Vrijwilligers zijn overal, zowel jong als oud. En wat zijn we blij met ze! We zijn ook verheugd dat de gemeente het initiatief heeft genomen om een vrijwilligersfeest te organiseren. Dat is morgen, we hebben er zin in en we hopen dat veel vrijwilligers extra gestimuleerd worden door deze blijk van waardering en zich nog lang willen inzetten voor elkaar en de samenleving. Maar naast de behaalde successen is er natuurlijk altijd wat te wensen. Naast de punten die wij in voorgaande jaren al hebben aangehaald zoals mobiele bereikbaarheid en de aanleg van glasvezel hebben wij nog een aantal onderwerpen die we graag opgenomen zien in de begroting. Ten eerste willen wij heel graag wat meer grip op samenwerking met andere gemeenten en publieke partners. Als Gemeente Epe participeren we in heel veel verschillende samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regio’s.

Het zou ons een lief ding waard zijn als duidelijk wordt hoe we als Gemeente Epe meer en beter kunnen sturen binnen deze samenwerkingsverbanden. Nu worden we vaak met een voldongen feit geconfronteerd. We kunnen wel nee zeggen, maar alle andere gemeenten hebben al ja gezegd, dus wat wil je dan als Gemeente Epe? Wat ons betreft is de eerste stap gezet met de regionale bijeenkomsten, maar wij willen hier meer sturing op. Neem nu bijvoorbeeld het PlusOV. Bij de introductie hebben wij onze grote zorgen al uitgesproken en zagen wij geen positieve businesscase. Evaluatie moet nog plaatsvinden maar de problemen en noodmaatregelen die inmiddels zijn getroffen geven al wel dat er veel aan de hand is. Een andere vorm van samenwerking speelt ook bij de acties die ondernomen ten aanzien van vliegveld Lelystad. Prima om namens de gehele raad zowel in Stedendriehoekverband als individuele als gemeente een zienswijze in te dienen en ook iedereen aan te moedigen van deze mogelijkheid gebruik te maken. Inmiddels zijn er ruim 6500 zienswijzen ingediend. Jammer dat het niet meer gelukt is om een bijeenkomst voor 2 november te organiseren, maar informeer onze inwoners zo goed en regelmatig mogelijk.

Daarnaast willen we nog even terugkomen op de toezegging van de wethouder dat het beheer van de klompenpaden ook daadwerkelijk opgenomen is in de begroting. Wij hebben begrepen dat het pad in Oene dat nu nog in eigen beheer onderhouden wordt, een knelpunt is? Graag extra aandacht hiervoor, zodat de 3 klompenpaden voor onze gemeente behouden blijven! Vaassen is een schitterend dorp met wat verstopte pareltjes. Een van die pareltjes is de momenteel onogenlijke toegangslaan naar de wijk Vulcanus. Het is een mooie laan met aan beide kanten grote eikenbomen. Helaas is deze laan niet onderhouden. Wij hebben dit al eerder aan de orde gesteld. We zouden als CDA heel graag zien dat deze laan snel een opknapbeurt krijgt, zodat dit pareltje kan schitteren, zoals een parel hoort te doen.

Wat ons betreft mist in de begroting ook een post voor het onderhouden van de relatie met onze vrienden in Gronau. We hebben met Gronau een levendig partnerschap. Volgend jaar vieren we hier het achtste lustrum. Verschillende verenigingen en stichtingen zijn al bij elkaar op bezoek geweest om kennis te maken en van elkaar te leren. Naast dat dit heel leuk is voor inwoners van beide gemeenten, is het ook nog heel leerzaam. Daarom willen we een amendement indienen om middelen vrij te maken om onze internationale betrekkingen te kunnen blijven onderhouden. Ik zal het amendement die wij samen met NL en Gr/L indienen voordragen: Tenslotte een zwaarwegend onderwerp. Cultuurhistorie is een belangrijke basis voor onze samenleving. Dat kan iets groots zijn of iets kleins.

De afgelopen jaren zijn we als raad erop geattendeerd dat er op een stuk grond vlak bij de velden van SV Epe in Epe een boerderij heeft gestaan van de familie van Essen. Deze familie heeft in de oorlog heel wat mensenlevens gered door goed te zorgen voor onderduikers. Vanuit de familie maar ook vanuit de samenleving is de vraag gekomen of er op deze plek een monument voor deze dappere familie van Essen kon komen. We hebben er goed over nagedacht, maar dat lijkt ons een prima idee. Daarom dienen we een motie in om de betreffende plek vrij te maken zodat we middels een monument de heldendaden van deze familie niet vergeten. Ik draag de motie nu voor: In het verlengde van deze motie willen we vast aangeven dat we ook graag extra middelen willen gebruiken om te vieren dat Nederland 75 jaar geleden is bevrijd. Dit feest vieren we in 2020. Het lijkt nog wat vroeg, maar omdat er in 2018 vanwege de verkiezingen geen voorjaarsnota gemaakt wordt, willen we het toch vast onder de aandacht brengen. Wethouder, denkt u dat er geld is voor een bijzondere Bevrijdingsdag in 2020?

Ik sluit af. De fractieleden van het CDA delen nu de kaartjes met de paaltjes uit. We blijven scherp op vroegtijdige burgerparticipatie en de evaluatie van het verkeerscirculatieplan in Vaassen. Maar bovenal wensen wij het college namens het CDA succes, wijsheid en Gods hulp bij het uitvoeren van deze begroting. Dank u wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.