23 mei 2018

Dak van asbest? Snel weg is het best

Dak van asbest? Snel weg is het best Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden.

Gebouwen van particulieren, bedrijven en (overheids) instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer hebben. De maatregel moet gezondheids- en milieuproblemen door asbest voorkomen. Oude daken kunnen door de jaren heen aangetast worden door weer en wind, waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Ook bestaat het risico op asbestbranden, met vaak hoge opruimkosten en veel bezorgdheid bij omwonenden tot gevolg. Het verbod geldt voor asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Sanering is dan noodzakelijk. Om de verwijdering van asbestdaken te stimuleren, is er subsidie beschikbaar gesteld.

Ga niet zelf asbest verwijderen! Woont u in de gemeente Epe in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Of heeft u een berging dat voor 1994 is gebouwd? Dan is er kans dat er asbesthoudend materiaal in zit. Blootstelling aan asbest kan ernstige gevolgen voor de gezondheid betekenen. Dit is uit diverse onderzoeken gebleken. Waar vind je asbestdaken en waarvoor geldt het verbod? Op de meeste woonhuizen in Epe ligt geen asbestdak. Het zit niet in gewone dakpannen. In gebouwen van na 1994 is geen asbest meer toegepast.

Waar vindt u asbest wel? In golfplaten op gebouw, aanbouw of schuur. Asbest werd voor 1994 in golfplaten verwerkt. Asbestgolfplaten liggen op veel boerenschuren of schuurtjes die gebouwd zijn voor 1994. Asbestdaken kunnen ook aanwezig zijn op huizen van particulieren en instellingen als scholen en (kerk)monumenten. Golfplaten bevatten géén asbest als je op de een-na-laatste golf van de plaat de letters NT (new technology) ziet staan. In leien daken die voor 1994 zijn gelegd of vernieuwd. Maar dakleien kunnen ook van (lei)steen zijn, daarin zit geen asbest. Heeft u dakleien? Een gecertificeerd inventarisatiebedrijf kan bepalen of hier asbest in zit. Asbest kan ook in of onder bitumen (teerdaken) op platte daken verwerkt zijn. Filmpje op YouTube over het herkennen van asbest. Waarvoor geldt het verbod niet? Het verbod geldt niet voor asbesthoudend materiaal aan de binnenkant van gebouwen zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. Ook geldt het verbod niet voor de volgende materialen aan de buitenkant: dakgoten en gevelpanelen. Vraag tijdig subsidie aan! U bent wettelijk verantwoordelijk voor het op juiste wijze uitvoeren van de verwijdering van asbest. De kosten komen dus voor uw rekening! Het is dus van groot belang rekening te houden met een (onvoorziene) kostenpost. Op dit moment is er nog een subsidiemogelijkheid van het Rijk om hoge kosten te voorkomen.

Omdat niemand weet hoe in de toekomst de subsidiemogelijkheden zijn, adviseren wij u niet te lang te wachten. Daarnaast bestaat de kans dat aan het einde van de periode in 2023 de asbestinventarisatiebureaus en asbestsaneerders erg druk zijn met inventariseren en verwijderen. Ook gaat er naar verwachting marktwerking plaatsvinden waardoor de kosten misschien gaan stijgen. Daarom alleen al is het raadzaam niet te lang te wachten met saneren. Gecertificeerd bedrijf In principe wordt asbest alleen verwijderd door een gecertificeerd bedrijf. Zij doen dit aan de hand van een asbestinventarisatierapport dat alleen opgesteld mag worden door een eveneens gecertificeerd bedrijf. Gecertificeerde asbestinventarisatie en -verwijderingsbedrijven vindt u op de website van de stichting Ascert. Vóórdat u asbest laat verwijderen moet u altijd een melding indienen bij de gemeente. U heeft namelijk vooraf toestemming nodig.

Verdere informatie Er is veel algemene informatie beschikbaar. Via de website www.asbestversnelling.nl, www.rvo.nl/subsidies-regelingen en www.ascert.nl is deze informatie, gebundeld, raadpleegbaar. Ook kunt u contact opnemen met de gemeente om nadere informatie over een sloopmelding en de procedure om te komen tot asbestverwijdering van uw gebouw(en). Asbest verwijderen Asbestdak verwijderen, subsidieregeling

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.