26 oktober 2017

Kabinet Rutte III beëdigd door de koning

Kabinet Rutte III beëdigd door de koning De bordesfoto van het nieuwe kabinet Rutte III. © ANP

Ruim zeven maanden na de verkiezingen stond er vandaag eindelijk een nieuw kabinet op het bordes bij de koning. Volg hier alles over Rutte III. Door: Het Parool 26 oktober 2017, 13:50 Live Bekijk nieuwe update(s). 26 oktober 2017, 13:47 'Kiezer vertrouwt Slob het meest' Van alle nieuwe ministers die donderdag zijn aangetreden vertrouwen de kiezers ChristenUnie-veteraan Arie Slob het meest. Dat stelt EenVandaag op grond van een eigen peiling.

Van de 18.000 ondervraagden heeft 57 procent vertrouwen in Slob, die van 2007 tot 2015 in de Tweede Kamer zat en de laatste vier jaar van die periode de ChristenUnie leidde. Hij geldt als deskundig, rustig en eerlijk en is de enige die het vertrouwen geniet van meer dan de helft van de kiezers. Slobs partij lijkt de kiezer sowieso vertrouwen in te boezemen, want de andere ChristenUnie-minister, Carola Schouten, staat met 41 procent op plaats drie. Slechts premier Mark Rutte heeft zich tussen hen weten te wurmen en neemt de tweede plaats in.

De VVD'er geniet het vertrouwen van 43 procent van de ondervraagde kiezers. De bekendste ministers kunnen doorgaans op het meeste vertrouwen rekenen bij de kiezer. Die regel gaat voor twee gepromoveerde staatssecretarissen echter niet op. De ministers Eric Wiebes en Sander Dekker genieten minder vertrouwen dan door hun bekendheid mocht worden verwacht.

Arie Slob © ANP 26 oktober 2017, 13:15 Tusk feliciteert Rutte EU-president Donald Tusk heeft Mark Rutte gefeliciteerd met zijn herbenoeming tot premier. De Poolse oud-premier deed dat in een brief namens de Europese Raad van regeringsleiders. "Ik vertrouw erop dat u en uw regering een dynamische en constructieve rol blijven spelen in de Europese Unie. Dit is des te belangrijker in een tijd dat we hard werken aan de uitvoering van de leidersagenda die het werk van de Europese Raad de komende maanden en jaren richting zal geven," schrijft Tusk. "Ik kijk uit naar voortzetting van onze nauwe en goede samenwerking in de Europese Raad," aldus Tusk. "Veel succes!'', besluit hij zijn brief in het Nederlands.

26 oktober 2017, 11:18 Kabinet-Rutte III beëdigd De nieuwe ministers en staatssecretarissen van het kabinet-Rutte III zijn zojuist beëdigd door koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde.

De ministers van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie legden de eed of belofte af. Na de vijftien ministers zijn ook de acht staatssecretarissen beëdigd. Het is de eerste beëdiging van een kabinet door de vorst. Alleen premier en minister van Algemene Zaken, VVD-voorman Mark Rutte, hoefde niet te worden beëdigd. Omdat hij in dezelfde functie blijft, is hem geen ontslag verleend. Alle 23 andere ministers en staatssecretarissen van het kabinet zijn wel nieuw op hun post. Vervolgens verschenen de ministers en koning op het bordes voor de fotografen. Dat gebeurt sinds 1971 met het staatshoofd erbij. Het kabinet staat er precies 225 dagen na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. De kabinetsformatie was de langste ooit.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.