Kernwoorden bij de huisvesting en integratie van statushouders zijn in de gemeente Epe:
Zie ook de link met foto’s op VNG site; vng.nl/onderwerpenindex/asiel/asielbeleid-en-integratie/nieuws/een-nieuwe-toekomst-voor-statushouders-in-epe
Inleiding Kernwoorden bij de huisvesting en integratie van statushouders zijn in de gemeente Epe: regie en meedoen.
Erik Visser, wethouder in Epe, neemt ons in zijn blog in vogelvlucht mee in de aanpak in zijn gemeente.
Lees hieronder de blog.
Een nieuwe toekomst in Epe Als wethouder van een dynamische gemeente op de Veluwe neem ik u graag in vogelvlucht mee door ons plan van aanpak voor de huisvesting en integratie van statushouders. Daarin is het stappenplan gezondheidsbevordering opgenomen. Regie is hierbij het sleutelwoord en meedoen ons motto. Meedoen in Epe en gemeentelijke regie Epe is een vitale gemeente. Daar ben ik als wethouder trots op.
Veel van onze inwoners zetten zich al in of melden zich nu aan om als vrijwilliger te helpen bij de integratie en participatie van statushouders. Meedoen is een grote kracht in de Eper samenleving. Toen we de Regietafel instelden voor de uitvoering van ons plan wilde ik de professionele organisaties en de vrijwilligersorganisaties aan tafel. Ook de regiocoördinator van het OTAV schoof aan. Deze regiocoördinator is een belangrijke bron van informatie en sparringpartner. Om de zes weken zitten we met een mooie club mensen bijeen, waaronder een vrouwen-ontmoetingsgroep en zelfs een vrijwilliger. Hij is onze ‘oren en ogen’, de luis in de pels die ons bij de les houdt. Deze vrijwilliger had iemand op straat zien lopen op zoek naar een adres. De persoon kwam hier niet vandaan en was waarschijnlijk analfabeet voor het Westers schrift. Want hij hield het briefje op de kop. Zo raakte de Epenaar betrokken. Nu zet hij zich in voor de nieuwe inwoners, weet goed wat leeft bij hen en brengt zaken in aan onze Regietafel. Activiteiten ontstaan aan de Regietafel Aan de regietafel zijn mooie activiteiten ontstaan.
Activiteiten als fiets- en verkeerslessen, speeddates met werkgevers (waardoor stage- en werkplekken zijn gevonden), thema-avonden over gezondheid voor Syriërs en Eritreeërs en voor vrijwilligers over cultuursensitief communiceren. De opkomst op deze avonden was hoog! Diverse maatjesprojecten komen van de grond: voor taal, voor vrijetijdsbesteding en gezin-voor-gezin. Naast begeleiding naar werk en taalstages richten we ons de komende periode op: bijeenkomsten voor vrouwen over zwangerschap en seksuele gezondheid; uitleg over seksualiteit aan Eritrese jonge mannen en een bijeenkomst voor ouders over opgroeien in twee culturen. Meer info in deze link naar de themapagina op de gemeentelijke website met plan van aanpak, stand van zaken rapportage, nieuwsbrieven etc… www.epe.nl/in-epe/onderwerpen_41676/product/statushouders-begeleiding-en-huisvesting_1019.html Onze kracht is integraal samenwerken met maatschappelijke partners, vrijwilligers en sleutelfiguren. Beperk je niet tot de standaardorganisaties , betrek vrijwilligers ook bij de regie en leg je oor regelmatig te luister bij de inwoners, vrijwilligers en de statushouders. Meedoen als preventie en eigen regie Vluchtelingen zijn krachtige mensen, die een oorlog en vluchtreis hebben overleefd. Op die kracht spreek ik deze inwoners aan. Voor de nieuwkomer zelf, voor zijn welzijn en gezondheid is het van groot belang om plannen te maken voor de toekomst en aan een thuisbasis te werken met een nieuw sociaal netwerk.
Wij vragen een actieve houding van hen om de taal te leren en mee te doen in onze Eper samenleving, door sport, cultuuractiviteiten, vrijwilligerswerk en arbeid. Ook op dit niveau is er samenwerking en regie. De klantmanager voert een gesprek met de statushouder en zijn coach van Vluchtelingenwerk. Doel van dit gesprek is om de behoeften te bepalen op het gebied van inburgering, participatie, scholing en begeleiding naar werk. Stichting Present neemt ook deel aan het gesprek om vrijwilligerswerk te bespreken: iedere statushouder voert verplicht binnen het participatieverklaringstraject drie Presentklussen uit. Denk aan tuinieren bij een hulpbehoevende, ‘NL doet’ of koffie rondbrengen in een verzorgingstehuis . Om o.a. de contacten in de buurt te versterken draagt ook de lokale welzijnsorganisatie Stichting Koppel bij aan het gesprek, vanwege hun spilfunctie in de wijk.
Meer info in deze link naar de gemeentelijk nieuwspagina met factsheet over “Presentklussen en begeleidingsoverleg in Epe”: www.epe.nl/in-epe/nieuws_41625/item/wat-houdt-de-participatieverklaring-nieuwkomers-precies-in_33034.html