05 juli 2018

Risico op natuurbranden: fase 2 van kracht

Risico op natuurbranden: fase 2 van kracht Het is de laatste dagen warm, waardoor het erg droog is in de natuur.

Een natuurbrand kan zich in droge periodes snel en onvoorspelbaar ontwikkelen. Terreineigenaren en hulpdiensten zijn nu extra alert, maar vragen ook uw medewerking om natuurbrand te voorkomen. Ziet u rook of brand, bel dan direct 112. Fase 2 van kracht Op dit moment is Fase 2 van kracht voor natuurbrand.

In deze fase voeren hulpdiensten extra controles uit en is er luchtsurveillance vanaf Teuge. Deze fase komt overeen met kleuren (code) oranje en rood. Voorheen kende de brandweer en natuurorganisaties tijdens warm en droog weer de kleuren groen, geel, oranje en rood, om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevond. Van deze kleurencode is een aantal maanden geleden afscheid genomen omdat dit verwarring gaf aangezien het KNMI dezelfde kleuren gebruikt bij de weeralarmen. Hierdoor dachten sommige mensen dat ze de natuur niet meer in mochten. Wat kunt u zelf doen? Onderstaande voorschriften helpen om een natuurbrand te voorkomen: verleende stookontheffingen voor snoeihout zijn niet meer geldig. in natuurgebieden mag u geen (kook)vuren maken. Ook zijn vuurkorven, fakkels, wensballonnen en vuurwerk in deze gebieden niet toegestaan.

Ook is het roken in natuurgebieden verboden. houd op uw verblijfplaats altijd blusmiddelen bij de hand, bijvoorbeeld een blusdeken, tuinslang, brandblusser of een emmer water. veroorzaak niet per ongeluk een natuurbrand. Gooi sigaretten en glas altijd in een prullenbak of neem het mee.

Denk ook aan kolen van de barbecue en opgehoopt tuinafval (broei). parkeer uw auto niet buiten de daarvoor bestemde plekken. Uw warme uitlaat is een mogelijk risico op droge grond. Meer informatie op www.natuurbrandrisico.nl.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.