27 maart 2021

Appartementen aan de J.P. Heyelaan bewoond

Alweer meer dan drie jaar geleden zorgde de nieuwbouwplannen van UWOON op de plek van de Stadsdennenkerk voor veel reuring in de buurt. Verzet en boosheid waren het gevolg. Bezwaren betroffen de hoogte van het pand en het aantal parkeerplaatsen. Ik ging in gesprek met omwonenden en het management van UWOON waarna aan de bezwaren tegemoet is gekomen. We zijn nu drie jaar verder. Hoe is de situatie nu? Zijn de gemoederen bedaard? En wie wonen er nu?

Na drie jaar was ik benieuwd hoe Iris Uittien, manager wonen van UWOON, de afgelopen periode ervaren heeft, nam contact met haar op en stelde een paar vragen.  
Het oorspronkelijke nieuwbouwplan omvatte 36 appartementen verdeeld over vier woonlagen met 35 parkeerplaatsen. Hiertegen verzette de buurt zich, men vreesde inkijk in de aanliggende tuinen en een nog groter tekort aan parkeerplaatsen in de omliggende straten. Het plan werd besproken met de buurt en de raad met als gevolg dat UWOON het plan wijzigde naar drie woonlagen en 24 appartementen, maar met behoud van het aantal van 35 parkeerplaatsen. Het CDA-amendement op het bestemmingsplan werd in de raad unaniem aangenomen.

Donderdag 4 maart j.l. was de officiële oplevering. Deze digitale oplevering werd samen met wethouder Jeroen de Jong en Hans van Norel, directeur bouwgroep Van Norel gevierd. Aan Iris Uittien stelde ik de volgende vragen:

Hoe kijkt UWOON terug op de hele realisatieperiode van het appartementengebouw?
Het bouwproces is soepel verlopen. We waren erg tevreden over de bouwer Van Norel.

Op 4 maart was de digitale oplevering. Vindt er in betere tijden nog een feestelijke gebeurtenis plaats met bewoners en omwonenden?
Daarover hebben we nog geen standpunt ingenomen, wel een goed idee!

Krijgt het gebouw een naam, nemen jullie daartoe gewoonlijk het initiatief of de bewoners?
Een naam voor het gebouw hebben we nog niet, initiatief kan zowel van de bewoners als UWOON komen, wellicht is de onthulling aanleiding voor een feestje.

Hoe was de belangstelling voor de 24 appartementen, was er de gewenste doorstroming uit de eigen buurt?
Er waren bijna 1000 (!) reacties waarvan 64 uit de buurt. Met toestemming van de gemeente gold voor 10 appartementen een voorrangsregeling voor bestaande huurders van 65 jaar en ouder uit de eigen wijk. Daar hebben twee huurders gebruik van gemaakt, dat leverde in ieder geval twee doorstromers op.

Wat is de samenstelling van de huishoudens qua aantal en leeftijd?
Er zijn 20 eenpersoons- en 4 tweepersoonshuishoudens, de jongste is 23 jaar en de oudste is 80 jaar, de gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Noot: Opvallend is dat slechts twee bestaande huurders uit de eigen buurt “verleid” zijn en gebruik gemaakt hebben van de voorrangsregeling. De gedachte hierachter was dat 65-plussers hun eengezinswoning zouden verruilen voor een kleinere en gelijkvloerse woning. Daardoor komt een grotere woning vrij voor een meerpersoonshuishouden.

Door: Ida Stoevelaar, Raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.