17 maart 2021

Bio-energiecentrale op het terrein van Waterschap Vallei en Veluwe

Op het terrein van het Waterschap Vallei en Veluwe in de gemeente Harderwijk ontstaat langzaam maar zeker een energie hub. Een van de onderdelen is de bio-energiecentrale die hier reeds enige jaren werkzaam is. Al sinds de start van deze collegeperiode staat in het pijplijnoverzicht een werkbezoek aan deze bio-energiecentrale. Het CDA heeft hier destijds om gevraagd met als doel meer inzicht te krijgen in de verwerking van mest op deze locatie. Wij spreken de hoop uit dat dit werkbezoek na deze coronaperiode wellicht nog doorgang kan vinden.

Momenteel signaleren wij onrust onder inwoners naar aanleiding van een uitzending op t.v. van afgelopen zondagavond door KRO-NCRV over afval, het verwerken van mest en het vergistingsproces zoals dat plaats vindt in een bio-energiecentrale.

Om die reden hebben wij de onderstaande vragen aan het college gesteld:

  1. Is het college bekend met de genoemde uitzending van het programma De Vuilnisman van jl. 14 maart? Zo ja, wat was uw indruk hiervan met betrekking de bio-vergister op het terrein van het Waterschap Vallei en Veluwe. Zo nee, gaat u deze uitzending nog bekijken?
  2. Heeft het college zicht op het aantal vervoersbewegingen bij de bio-vergister, de aan- en afvoer per dag? Is dit aantal gedurende het jaar hetzelfde?        
  3. Is de bio-vergister op het terrein van het Waterschap Vallei en Veluwe een mono-vergister met enkel mest of een co-vergister waar men rest- en/of co-stromen aan toe moet voegen voor de verwerking?     
  4. Wanneer er stromen toegevoegd worden: welke zijn dat dan en waar komen ze vandaan? Zit daar bijvoorbeeld ook afvalwater of rioolslib bij, zoals in de genoemde uitzending over afval?
  5. Hoe groot is de kans dat er bij vergisting gevaarlijke situaties ontstaan voor bijvoorbeeld de volksgezondheid of het milieu? Welke maatregelen worden genomen om risico’s te beperken?
  6. Is bij u bekend of er controles worden uitgevoerd op zowel administratief- als fysiek gebied, bijvoorbeeld op geurverspreiding rondom de bio-vergister en de herkomst en verwerking van reststromen?  Wie is verantwoordelijk voor deze eventuele controles en wie voert deze uit?
  7. In hoeverre is de gemeente op de hoogte van deze eventuele controles en de resultaten daarvan?
  8. Is het college bekend met klachten rondom de bio-vergister? Zo ja, hoeveel zijn dat er en waar hebben ze betrekking op?

Gerdien 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.