De Invloed van Europa op Harderwijk: Van Wetgeving tot Lokale Beslissingen
Over een paar dagen zijn de Europese verkiezingen: op donderdag 6 juni kunnen we onze stem weer uitbrengen. Dan rijst de vraag: waar stemmen we eigenlijk over, en wat merken wij, inwoners van Harderwijk, hier nu echt van?
Wetten, milieu, veiligheid en migratie, maar ook sociaal beleid, economie en de rechtsstaat: onderwerpen waarvan je kunt zeggen, "ver van m’n bed". Maar in het onlangs gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van een nieuw beoogd kabinet hebben we kunnen lezen dat ook zij in het maken van plannen afhankelijk zijn van de EU. Meermaals hebben we kunnen lezen: we nemen het mee richting de EU of we gaan de EU vragen om iets. Zo is het ook voor lokaal beleid. We moeten ons houden aan de wetten en regels die Europees/landelijk zijn afgesproken.
Als het gaat om internationale onderwerpen die ook van invloed zijn op onze lokale politiek, is migratie een van de grootste. De afspraken die Europees worden gemaakt hebben direct invloed op Nederland en vervolgens weer op onze gemeente Harderwijk. Zo huisvesten wij al jaren rond de 800 asielzoekers op het AZC aan de Graaf Ottolaan/Kranenburg. Zoals u wellicht weet, stopt de overeenkomst in 2026. Dit omdat wij als gemeente andere plannen hebben met Kranenburg: we willen er woningen gaan bouwen. Om die reden is de gemeente op zoek naar een nieuwe locatie en de uitkomsten van het locatieonderzoek zullen eerdaags naar de raad komen. Dan gaat de vraag spelen: hoeveel personen kunnen, willen, moeten we opvangen? Hier gaan we als raad en fractie de komende maanden over in gesprek. Wij zijn altijd erg trots geweest op de huidige locatie, dichtbij alle faciliteiten, nabij het centrum van Harderwijk. Of zo’n mooie locatie weer gevonden gaat worden, weet ik niet.
Energie is ook zo’n voorbeeld van een internationaal onderwerp dat zijn impact heeft op gemeenten. Bijvoorbeeld de hoge energieprijzen, omdat we tot voor kort afhankelijk waren van Russisch gas; de afhankelijkheid van Chinese batterijen en zonnepanelen. Door de verhoogde energieprijzen hebben wij er twee jaar geleden voor gekozen inwoners die het financieel niet meer rond krijgen extra te ondersteunen. We moeten ook nadenken over waar we eventueel extra zonnepanelen willen plaatsen of windmolens. Drie jaar geleden hebben we de Regionale Energie Strategie (RES) vastgesteld. Hierin staan landelijke doelstellingen verdeeld over regio’s die wij als Harderwijk moeten waarmaken. Als fractie waren we hier toen duidelijk: zoveel als mogelijk zonnepanelen op daken en niet op de grond.
Europese Parlementsverkiezingen: Een Fatsoenlijk Europa
In maart ben ik samen met Wilco en Gerdien naar het CDA-congres geweest. Tijdens dit congres hebben we de campagne afgetrapt en onze lijsttrekker voor de Europese verkiezingen, Tom Berendsen, horen spreken. Hij sprak over een Europa waarin we elkaar nodig hebben. In een wereld die zo in beweging is, is draagvlak houden onder de Europese samenleving cruciaal. Als CDA moeten we voor deze samenwerking staan.
Tijdens het congres is ook gesproken over de toekomst van het CDA. We hebben een goed verhaal en dat moeten we blijven uitdragen, niet alleen Europees en landelijk, maar ook lokaal.
We kiezen voor hoopvolle en fatsoenlijke politiek: hoop tegenover wantrouwen, en fatsoen tegenover spektakel en polarisatiepolitiek. Wij strijden tegen onrecht en voor een rechtvaardige overheid, en als volkspartij zijn we de brug tussen straat en staat. We zijn een partij van de samenleving, waarin iedereen een plek en een taak heeft. Gemeenschapszin, bloeiende verenigingen en buurten maken mensen gelukkig, en dat koesteren we in elke regio. Dat is ook ons appèl op alle Nederlanders. Daarnaast kiezen we voor nieuwe ideeën op basis van vaste waarden. Nederland snakt naar een politieke herwaardering van verantwoordelijkheid, solidariteit, rechtvaardigheid en rentmeesterschap. Deze waarden, en ook die van familie, tradities en burgerschap, verdienen onze bescherming.
Als lokale fractie zullen we dit blijven uitdragen: een fatsoenlijk Europa, Nederland en Harderwijk. Harderwijk goed doorgeven aan de volgende generatie, daar draait het om.
Hartelijke groet,
Andrea Oosting-Clock
Fractievoorzitter CDA Harderwijk-Hierden