Keuzes maken en weerbaarheid versterken: CDA in actie voor Harderwijk
De fractie zet zich in voor een sterke, zelfredzame samenleving en zoekt naar strategische oplossingen voor lokale uitdagingen.
De afgelopen weken waren voor mij gevuld met diverse vergaderingen: fractievergaderingen, commissievergaderingen en raadsvergaderingen. Het centrale thema blijft de bezuinigingen. Bij elk onderwerp dat we bespreken draait het uiteindelijk om de financiën. De vraag die we ons daarbij telkens stellen is: willen we hier ons gemeenschapsgeld aan uitgeven? Dat is vaak een moeilijke afweging, omdat achter ieder voorstel een probleem schuilt dat we willen oplossen. Het draait dus echt om keuzes maken. Wat we daarbij steeds in overweging nemen, is of we onze beslissingen kunnen uitleggen, of ze passen binnen ons gedachtegoed als partij en of ze ook op de lange termijn standhouden.
Als fractievoorzitter vind ik het soms ook een uitdaging om de balans te vinden tussen ons verkiezingsprogramma en de afspraken binnen de coalitie. Vaak liggen die in elkaars verlengde, maar soms zijn er verschillen of is er niets over een bepaald onderwerp afgesproken. Als coalitiepartner is het lastig om ons standpunt duidelijk over te brengen, vooral omdat dit vaak in lijn is met het college. Logisch, want we hebben een wethouder die namens ons meedenkt. Toch merk ik dat dit niet altijd door iedereen wordt gezien. Voor de pers is het bovendien interessanter om te schrijven over een partij die fel tegen de plannen van het college ingaat, zelfs als die plannen niet haalbaar zijn. Een partij die zegt: “Goed voorstel, wij steunen dit,” komt minder snel in de krant. Dat betekent niet dat we als fractie geen goed werk doen, maar het is wel lastiger om dat zichtbaar te maken. Hier moeten we aan werken, want we willen natuurlijk dat het CDA vaker in de krant komt.
Gelukkig kunnen we hier ondersteuning bij krijgen. Afgelopen vrijdag was ik op een CDA Gelderland-bijeenkomst, waar ik sprak met collega’s uit Groenlo. Zij hebben tijdens de vorige campagne een marketingbureau ingeschakeld voor hun sociale media en campagnevoering. Dit is iets waar wij als afdeling ook naar moeten kijken richting de komende verkiezingen. We hebben de kennis en expertise van anderen nodig. Wat mij betreft gaan we de komende weken een verkenning opstarten om te kijken wie ons hierbij kan ondersteunen.
Vooruitblik
De komende weken staan in het teken van de begroting, die grotendeels in lijn ligt met de afspraken uit de kadernota. Daarnaast spelen ook andere onderwerpen, waaronder: waar komt het volgende AZC? Zoals bekend verdwijnt het huidige AZC van zijn locatie vanwege de komst van woningbouw. De gemeente is inmiddels gestart met een locatieonderzoek en we merken dat dit enige onrust veroorzaakt in de samenleving. Er zijn nog geen uitkomsten gedeeld, maar sommige mensen vrezen dat het AZC mogelijk in hun buurt komt, en daar hebben ze uiteraard een mening over. Toch denk ik dat we als gemeente een geschikte plek moeten kunnen vinden.
Afgelopen vrijdag sprak ik hierover kort met Henri Bontebal, die migratie in zijn portefeuille heeft. Hij benadrukte dat wij als CDA, als middenpartij, hier een standpunt in moeten nemen en misschien zelfs het voortouw moeten nemen. Hoe gaan we, zowel landelijk als lokaal, om met dit vraagstuk? Hoe zorgen we ervoor dat asielzoekers die hier komen, ook kunnen integreren? Ik heb Henri uitgenodigd om een keer naar Harderwijk te komen, want ik vind dat we dit als Harderwijkse samenleving de afgelopen jaren goed hebben aangepakt. Ons AZC bevindt zich niet weggestopt aan de rand van de gemeente, maar juist centraal, dicht bij de voorzieningen. Dit zou wat mij betreft een voorbeeld moeten zijn voor de rest van Nederland.
Afgelopen week heb ik ook schriftelijke vragen gesteld aan het college over het versterken van een weerbare samenleving in Harderwijk. De recente watercrises in Apeldoorn en Noord-Limburg, waarbij duizenden huishoudens werden getroffen door de E. coli-bacterie, hebben ons aan het denken gezet. Wij willen weten hoe Harderwijk haar crisisplannen heeft aangepast en hoe inwoners worden voorbereid op calamiteiten zoals watervervuiling en stroomuitval. Daarnaast roepen we op om strategische locaties in te richten waar inwoners tijdens een crisis terecht kunnen voor essentiële voorzieningen zoals drinkwater en elektriciteit.
Zelfredzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. Bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals vervuild drinkwater of een stroomstoring, verwachten we vaak direct een oplossing van de overheid. Natuurlijk is dat logisch, vooral als het gaat om herstel. Maar wij vinden dat je ook zelf voorbereid moet zijn, zodat je in ieder geval een paar dagen kunt overbruggen zonder hulp van buitenaf. De inspiratie hiervoor komt van de historische ‘Bescherming Bevolking’, die meer dan 70 jaar geleden werd opgericht om mensen te beschermen tijdens de Koude Oorlog. Een moderne variant van deze organisatie zou kunnen bijdragen aan een weerbare samenleving, zodat we beter voorbereid zijn op rampen en crises, of deze nu worden veroorzaakt door klimaatverandering of door cyberaanvallen die de drinkwater- of stroomvoorziening verstoren.
Het CDA ziet samenwerking met organisaties zoals het Rode Kruis en gerichte voorlichtingscampagnes als cruciale stappen om de Harderwijkse gemeenschap sterker en veerkrachtiger te maken.