10 september 2024

Werk aan de Winkel

De vakantie is voorbij en we mogen weer aan de slag. De batterij is opgeladen en we kunnen terugkijken op een mooie vakantie in Toscane, Italië en een fijne tijd met het gezin. Aangezien ik de laatste 3 weken van de schoolvakantie vrij was, viel ik gelijk met de neus in de boter toen ik terugkwam op het gemeentehuis. De aankomende tijd passeren veel belangrijk dossiers de revue. Ik neem ze even met u door. 

Kadernota + ombuigingen 
Deze maand neemt de gemeenteraad een besluit over de kadernota en bijbehorende ombuigingen. Zoals u misschien al wel gelezen heeft moeten wij door een korting op het gemeentefonds door het Rijk € 13 mln. bezuinigen. Het welbekende Ravijnjaar. Voor de zomer is er door ons als college een besluit genomen over een pakket aan maatregelen om deze bezuinigingen in te kunnen vullen. De inzet van ons als college is geweest dat we met een pakket zouden komen die in balans is en waarbij we de kwetsbaren zoveel mogelijk proberen te ontzien en waarbij we doorgaan met de opgaven op het gebied van woningbouw en duurzaamheid. 

Inclusief Groep 
De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren flink veranderd. De werkloosheid is al enkele jaren op een heel laag niveau. Diegene die kan werken die werkt ondertussen en dat is iets wat invloed heeft op de Inclusief Groep(IG). Bij IG werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar IG begeleidt mensen ook van werk naar werk. Doordat de hoeveelheid cliënten de afgelopen jaren fors is teruggelopen zijn we de organisatie tegen het licht aan het houden. Als wethouder ben ik namens de gemeente aandeelhouder van IG en dus nauw betrokken bij dit proces. De aankomende tijd gaan we, na een lang proces van overleg en onderzoek, een keuze maken over hoe we IG toekomstbestendig gaan inrichten. Dit is een spannend proces, want je wil het goede doen voor een kwetsbare groep werknemers en aan de andere kant ook een organisatie toekomstbestendig inrichten.  

Heerlijk Harderwijk 
Heerlijk Harderwijk is onze citymarketing organisatie en bestaat nu ruim 8 jaar. In die tijd hebben zij er mede voor gezorgd dat Harderwijk goed op de kaart is gezet. Wie kent niet de Harderwijk hoodies, de Heerlijk Harderwijk deurmatten en vlaggen of de mooie foto’s op social media dan wel het prachtige magazine? Na 8 jaar moet je wel weer kijken of je nog de goede dingen doet. Dat hebben we afgelopen jaar gedaan en we zijn tot de conclusie gekomen dat Heerlijk Harderwijk verder geprofessionaliseerd moet worden. Momenteel drijft het veelal op de inzet van vrijwilligers en mensen die het erbij doen. De basis is dus smal. Daarom is er gezocht naar een Raad van Toezicht en willen we toe naar een directeur bestuurder. De afgelopen tijd trok Wim Zwaart deze kar, maar die heeft besloten om per 1 januari officieel te stoppen. Erg jammer! Wim heeft veel betekend voor de ontwikkeling van Heerlijk Harderwijk tot wat het nu is. De raad gaat dit najaar een besluit nemen over deze professionalisering en bijbehorende middelen, zodat Heerlijk Harderwijk van daaruit door kan ontwikkelen. 

Vastgoed- en accommodatiebeleid 
De gemeente heeft flink wat panden in haar bezit, van sporthallen tot scholen tot wijkcentra tot woningen. Al deze panden kennen hun eigen dynamiek en verschillende gebruikers. Om dat in goede banen te leiden hebben we de afgelopen tijd een vastgoed- en accommodatiebeleid opgestart. Daarin hebben we vastgelegd hoe we willen omgaan met ons vastgoed en onze accommodaties. Waar zijn we wel van en waar niet?! We hebben als gemeente bijvoorbeeld een aantal woningen in ons bezit. Van deze woningen gaan we gefaseerd afscheid nemen, omdat woningen in bezit hebben niet tot onze kerntaak behoort. Ons vastgoed moet een maatschappelijk doel dienen. Verder willen we ook een duidelijke rolverdeling maken tussen eigenaar en beheerder van panden. Om zo problemen die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan, bijvoorbeeld bij De Roef, te voorkomen. 

IC Harderwijk 
Zoals u weet ben ik druk aan het lobbyen voor een intercity stop in Harderwijk, dan wel een uitbreiding van de dienstregeling. Voor de zomer hebben we het voor elkaar gekregen dat er toegewerkt werd naar een pre-verkenning voor een keervoorziening in/bij Harderwijk. Dit is nodig om een IC te kunnen laten stoppen. Deze pre-verkenning is nu klaar en moet een opmaat zijn naar een verkenning. Van daaruit is het de bedoeling dat we doorwerken richting een verkenning en dat is weer nodig om tot een definitief besluit te komen voor de realisatie van de keervoorziening. We moeten dus nog door wat hoepels heen, maar mooi is dat ondertussen veel partijen ons hierin steunen. Provincie Gelderland en Utrecht, de gemeenten op de Noord-Veluwe, de NS, reizigersorganisatie Rover, ProRail en ook de regio Zwolle ziet een keervoorziening zitten. Nu is het zaak om ook de landelijke politiek achter onze wens te krijgen. Dit najaar wordt daarin spannend. 

Bovenstaand zijn maar een paar voorbeelden waar ik me mee mag bezighouden. Verder werken we hard aan de plannen voor de binnenstad, de aanpak van de N302, het regioarrangement EHPZ, een nieuwe parkeervisie en een detailhandelsvisie. Wat een voorrecht om me hier namens de Harderwijker bevolking voor te mogen inzetten. 

Hartelijke groeten, 

Wilco Mazier 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.