De krachtproef van de Regionale Energie Strategie (RES)
Op de agenda van de commissie Beleid Algemeen van 23 januari 2020 stond de startnotitie van de Regionale Energie Strategie (RES). De RES is een omvangrijk proces. In de RES gaat het om het opwekken van grootschalige duurzame energie in de regio. Ons land bestaat uit 30 regio’s. Harderwijk behoort tot de regio Noord-Veluwe. De ambitie is om in 2020 14% en in 2023 16% duurzame energie op te wekken als regio. Daarbij gaat het om 49% CO2-reductie ten opzichte van 1990.
Afspraken
De oplevering van de concept RES zal uiterlijk 1 juni 2020 moeten plaatsvinden. De definitieve RES wordt uiterlijk 1 maart 2021 opgeleverd. Er worden op dit moment drie varianten uitgewerkt om tot levering van 0,5 Twh (terawattuur) duurzame elektriciteit te komen, gericht op 2030. Over de varianten gaan de raden van de regio op 21 maart 2020 met elkaar in gesprek.
Aandachtspunten
Ook zijn er nog een paar aandachtspunten en vragen, want veel is nog onzeker.Zo is onlangs bekend geworden dat de windmolens in Lorentz minder hoog mogen worden dan eerder voorzien. De vraag is of de opbrengst van deze windmolens dan nog wel genoeg is om de ambitie te halen. Of moet er dan meer ruimte voor zonnevelden gevonden worden? En als Harderwijk de ambitie niet haalt, dan zal er compensatie in de regio gevonden moeten worden. Hoe werkt dat dan? De regio zal intensief moeten samenwerken op dit gebied. Hopelijk gaat de samenwerking dan beter verlopen dan in het verleden, waar de gemeenten in de regio elkaar moeizaam wisten te vinden.
Participatie
Verder wordt onderstreept dat de participatie van de samenleving van groot belang is bij dit proces.
Zo worden veel bedrijven en organisaties uitgenodigd om mee te denken en te praten. Of de bewoners daarin ook een rol krijgen is de vraag, want voor de vorming van een klankbordgroep, zoals wij voorstelden, voelde de wethouder (nog) niet voor.
Impact
De volledige impact van deze energietransitie is nog niet in te schatten. Het respect voor natuur, landschap en omwonenden in dezen wordt door de beleidsmakers als “belemmering” gezien. Dat het impact heeft is wel duidelijk, en wel op ons hele leven. Het perspectief is dat het resultaat een leefbare wereld tot gevolg heeft en daar doen we het voor. Voor een wereld die we door willen geven aan onze kinderen en kleinkinderen, zoals ons motto klinkt.
Door: Peter Sels