Hoofdpijndossier Huisvuil
Hoofdpijndossier Huisvuil
In de commissievergadering van Beleid Algemeen op 19 mei 2020 zal het gaan over twee samenhangende onderwerpen die met onze leefomgeving te maken hebben, namelijk de duurzaamheidsvisie en VANG (Van Afval Naar Grondstof). Bij dat laatste gaat het om circulariteit, dat betekent minder grondstoffen gebruiken door hergebruik. Door hergebruik en beter scheiden komt er minder restafval in onze grijze container. En dat is het doel voor de komende decennia.
Doel - van 150 kilo naar 30 kilo restafval 2025
In 2021 willen we met elkaar terug naar 100kg restafval per persoon per jaar. Nu is dat nog 150kg (landelijk gemiddelde). In 2025 moet dat 30kg geworden zijn. Het college heeft er al een tijdje hoofdpijn van hoe dit het beste bereikt kan worden, want er zijn nogal wat haken en ogen aan deze mooie en noodzakelijke ambitie. Zo zijn er grote verschillen in onze gemeente. Sommigen wonen in de binnenstad of in een appartementencomplex, waar afval, gft, papier niet (gemakkelijk) gescheiden kan worden. Hoe los je dat op? Verschillende wethouders hebben reeds met dit probleem geworsteld. Nu, na een aantal verwoede vorige pogingen, ligt er een nieuwe plan. Ieder gezin wordt “aangeslagen” voor het aantal “aanbiedingen” van de grijze bak (restafval). Dus ieder betaalt per keer, per lediging. Papier en gft-afval blijven gratis.
Zorgen voor maatwerkoplossingen
Maatwerk is noodzakelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor bewoners die veel meer afval hebben door medische omstandigheden in hun gezin. Zij krijgen wekelijks dozen met medisch materiaal dat zorgvuldig en steriel verpakt is. Dit zorgt ervoor dat zij veel meer restafval hebben dan een gemiddeld gezin. Wij pleiten ervoor om deze doelgroep tegemoet te komen in de kosten. Apeldoorn doet dit bijvoorbeeld al heel goed. Laten we dat voorbeeld volgen, is ons devies.
Betaalbaarheid – positieve financiële prikkel van belang
We doen dit met elkaar ten gunste van onze leefbaarheid. Beter scheiden en minder afval is goed voor onze planeet, voor ons klimaat. Om dit te bereiken en om zoveel mogelijk mensen dit te laten doen, is er gekozen voor een financiële prikkel. Mensen voelen het in hun portemonnee als zij geen boodschap hebben aan het scheiden van papier, gft, restafval etc. Maar dan moet het wel zo zijn dat mensen die dit wel heel goed (gaan) doen daar wel iets van merken, financieel gezien. Die mensen moeten daarvoor beloond worden. Daar is dit systeem op gebaseerd. Echter, de voorbeeldberekeningen laten niet echt financiële voordelen zien ten opzichte van de huidige kosten. Met andere woorden, het wordt er niet goedkoper door. Wat ons betreft is de betaalbaarheid een belangrijk aspect.
Nascheiding PMD
In het plan van het college worden Plastic, Metaal en Drankpakken (PMD) achteraf uit het restafval gehaald. Nascheiding heet dat en dat klinkt goed. Echter, dat zorgt voor veel volume in de bak en daardoor moet je de bak vaker aanbieden en ben je dus duurder uit. Wij zijn van mening dat de mogelijkheid er moet zijn om zelf PMD in te leveren op plekken in de wijk, zoals bij een winkelcentrum. Zo kan je er zelf voor zorgen dat je het restafval in je eigen bak beperkt houdt.
Conclusie
De fractie van het CDA pleit ervoor om rekening te houden met gezinnen met een medische noodzaak. Wij zijn van mening dat de financiële prikkel wel echt een prikkel moet zijn. En de eigen verantwoordelijkheid van de bewoners, het goede gedrag, behoort beloond te worden. Dat betekent dat mensen in staat moeten worden gesteld om het restafval zo klein mogelijk te houden door zelf PMD in de buurt te kunnen inleveren, want een betere wereld begint nog altijd bij onszelf.
Door: Peter Sels, Fractievoorzitter