09 juli 2024

Perspectiefnota & reces

Afgelopen maandag hadden we de behandeling van de Voorjaarsnota en de Perspectiefnota in de gemeenteraad.
De Voorjaarsnota bevat een bijgewerkte versie van de begroting voor 2024, en in de perspectiefnota bepaalt de gemeenteraad op hoofdlijnen wat de koers voor de komende jaren is, en ook hoeveel dat in grote lijnen gaat kosten. Dit is de basis van de begroting die in het najaar vastgesteld gaat worden. 

Er wordt overal in het land veel gesproken over het 'ravijnjaar 2026'. Veel gemeenten krijgen in 2026 te maken met tekorten op de begroting. En gaat er gekeken worden naar bezuinigingsmaatregelen. In zijn betoog heeft onze Fractievoorzitter Hans van Ark de volgende punten meegegeven aan de nieuwe wethouder Financiën:
1. geen kaasschaaf methode
2. Zeker geen lastenverzwaringen voor het bloeiende culturele, sport- en verenigingsaanbod in onze gemeenschap, wat bijna volledig drijft over vrijwilligers, we moeten dat juist extra stimuleren.
maar wel:
3. kritisch kijken naar de automatiseringskosten, die vliegen echt de pan uit, ook binnen deze eigen organisatie
4. in H2O verband de automatiseringssystemen van de drie gemeentes gelijk trekken, vraag: is uw college met ons van mening dat dit noodzakelijk is?
5. bij bezuinigingen ook opnieuw kijken naar onze regionale deelname in twee regio’s, dat kost toch zomaar 130.000 euro extra ten opzichte van gemeentes die niet in twee regio’s actief zijn en ach, dan houden onze collegeleden ook nog eens meer tijd over om in het eigen dorp aan het werk te zijn.
6. tot slot: minder inhuur van extern personeel, zorg dat de gemeente Heerde een aantrekkelijke werkgever is en blijft, waar ambtenaren gewoon graag willen werken.

Daarnaast heeft het CDA aandacht gevraagd voor een transparante bestuursstijl en duidelijke raadsvoorstellen zodat burgers en raadsleden begrijpen wat er gebeurt. Transparant is geen modewoord, maar een codewoord in een tijd van toenemend populisme. 

Verder is de CDA Fractie zielsblij dat de beschamende Haagse én Arnhemse toestanden ons bespaard blijven. Maar het is allemaal (om de voormalig premier nog 1 keer te citeren) echt zo kwetsbaar als een teer vaasje. Woorden doen er toe. Ook in onze raad.  Hans riep op om ook in onze eigen gemeenteraad ervoor te waken dat we niet op de populistische toer te gaan of het persoonlijk te maken, laat het in de gemeentraad van Heerde over de inhoud gaan. 
 

Via de link kan u de volledige bijdrage lezen. 

Wij wensen u een goede zomer! 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.