Algemene beschouwingen Kadernota 2020
Dichtbij, duurzaam en doen Doen!
Daar is niks mis mee. Maar alleen als de financiën het toelaten. De Provincie Gelderland beoordeelt de financiële positie van de gemeente Lochem van 2019 als matig. Dat betekent andere keuzes om toch een sluitende begroting te krijgen met een goede onderbouwing van plannen en dekkingsvoorstellen. Het huishoudboekje op orde. Helaas zien we dat niet terug in de kadernota.
Veel inwoners nemen hun verantwoordelijkheid en komen met initiatieven. De inspanning van deze vrijwilligers bespaart de gemeente vele kosten en levert een enorme bijdrage aan het welzijn en de leefbaarheid. Het project zorgcoördinator is hier een mooi voorbeeld van.
Een initiatief vanuit de kern, door vrijwilligers opgezet. We zijn blij dat we onze motie vertaald zien in de kadernota en dat er ruimte komt soortelijke projecten gemeente breed op te starten. Voor initiatiefnemers volgt na instemming van de gemeente vaak een ingewikkeld traject om van de provincie of andere fondsen gelden te krijgen.
Wij vinden het vanzelfsprekend dat dergelijke burgerinitiatieven, zoals het bankjesproject uit Eefde, veel meer de hulp van de gemeente moeten krijgen bij het aanvragen van subsidies en/of fondsenwerving. Het slagen van activiteiten en projecten is belangrijk om inwoners gemotiveerd te houden zich in te zetten voor hun leefomgeving.
Wij gaan niet akkoord met de bezuiniging op het ouderwerk van SWL. We weten allemaal dat onze gemeente vergrijst en de groep ouderen die thuis blijft wonen, steeds ouder wordt.
Dementie en eenzaamheid hebben een grote invloed op het welzijn van de ouderen en hun omgeving. De ouderenwerker van SWL, met daarachter een netwerk van vrijwilligers, heeft hierin een belangrijke taak.
Uitgaan van eigen kracht is mooi, maar veel ouderen hebben die kracht niet meer.
We vinden daarentegen dat de inwoners met een eigen huis en tuin, lees eigen grond, wel op eigen kracht iets aan biodiversiteit kunnen doen. Daar is in onze beleving geen financiële ondersteuning door de gemeente voor nodig.
Minister Schouten stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar voor het herstel en behoud van het landschap. Zorg als gemeente dat Lochem hiervoor ook in aanmerking komt.
Het afwisselende landschap, rust en de gastvrijheid typeren de gemeente Lochem. Daar genieten wij en de toeristen van. Goed dat de gemeente de samenwerking met Achterhoek Toerisme aangaat om dit beter te promoten.
De jeugd heeft ook aandacht nodig. Het aantal leerlingen dat naar het VMBO gaat, wordt kleiner. Het Staringcollege heeft nu nog een VMBO-vestiging in Borculo. Maar hoelang nog? We doen een oproep aan het college om samen met omringende gemeenten te kijken hoe alle vormen van het voortgezet onderwijs in de toekomst bereikbaar blijven.
Het college wil inzetten op armoedebestrijding onder kinderen door ouders met kinderen uit arme gezinnen extra te ondersteunen bij het zoeken naar werk. Dit betalen ze van de Klijnsma-gelden. Maar daar zijn deze gelden niet voor bedoeld. Die zijn voor ondersteuning in natura aan kinderen uit arme gezinnen.
Dat er een overschot van de Klijnsma-gelden is, komt omdat lang niet alle kinderen bereikt zijn. In 2017 zijn 368 van de naar schatting 548 kinderen bereikt. Daar zou de aandacht naar uit moeten gaan.
Ondersteuning voor ouders met kinderen en voor asielzoekers om werk te vinden hoort bij de uitvoering van de participatiewet. We willen eerst zien hoe de uitvoering van het vastgestelde beleid loopt, voordat er eventueel extra budget wordt toegekend. Blijkbaar is de overgang van het Plein naar ’t Baken onderschat. Laten we het daar dan over hebben. Naast de brede groep van de participatiewet zullen we ook de ontwikkelingen rond de WSW doelgroep kritisch blijven volgen.
Nieuwe initiatieven en proefprojecten starten of toekomstvisies opstellen zonder goed in beeld te hebben wat het doel is, vinden wij te vaag.
En het optimisme dat er jaarlijks 100.000 euro extra binnenkomt aan toeristenbelasting; er nu al rekening mee houden dat het Hertenkamp niet langer onder de verantwoording van de gemeente valt of een plan voor de Beemd maken terwijl er een bezuiniging van 60.000 euro per jaar voor de zwembaden wordt ingeboekt, vinden we merkwaardig. En dan hebben we het nog niet over de extra kosten voor PlusOV en VNOG.
Doen! Zeker, het CDA doet graag mee, maar dan wel financieel verantwoord.
Tot slot een woord van dank aan de ambtenaren en het college voor het werk wat er is gedaan en we wensen ze veel succes voor de komende tijd.
Fractie CDA Lochem.